Foto: stock.xchng



Viļņas mērijas ideju bērnudārza audzēkņu vecākus vairs nedalīt mammās un tēvos ir gatavas pārņemt arī skolas, kurās grib ieviest apzīmējumu "vecāks I" un "vecāks II", ziņo "delfi.lt".

Līdz šim elektroniskajās dienasgrāmatās bija ailītes "māte" un "tēvs", taču nesen to vietā parādījās vecāku skaitlisks uzskaitījums, apstiprinājis Lietuvas vecāku foruma pārstāvis Gintauts Bukausks.

"Mēs uzskatām, ka elektroniskās dienasgrāmatas administratoram ir jāatgriežas pie vecās formas, jo vairumam vecāku šāds dalījums nav pieņemams," saka Bukausks.

Elektronisko dienasgrāmatu izmanto apmēram 500 Lietuvas skolās. "Tas ir diezgan nozīmīgs skaits, domāju, daudzi vecāki būs neapmierināti, uzzinot, ka mamma ir "vecāks", bet tētis dzīvo ar "vecāku I vai II"," uzskata Bukausks.

Dienasgrāmatas administratori SIA "Tavo mokykla" informējuši, ka jaunais vecāku dalījums ieviests jaunākajā grāmatas versijā. "Tas, var teikt, ir darba variants. Mēs plānojam to mainīt un atstāt iepriekšējo variantu, ar māti un tēvu," sola uzņēmuma direktore Viktorija Burlinskaite, taisnojoties, ka izmaiņas esot parādījušās tehnisku iemeslu dēļ, jo tā esot bijis vieglāk programmēt.

Vecāki, kas ar šo dalījumu saskārušies, reģistrējot savu atvasi bērnudārzā, ironizē, ka nezinot, kurš ir I, kurš II vecāks.

"Tā ir vardarbīga citāda viedokļa uzspiešana, kas ierobežo tradicionālas seksuālās orientācijas cilvēku brīvību un tiesības, jo mammas pat vairs nedrīks saukties par mammām!" konstatē Vecāku foruma pārstāvis Renalds Jančausks. "Viendzimuma pāru laulības netiek aizliegtas un nosodītas, bet kāpēc cilvēkiem ar netradicionālu seksuālo orientāciju, kuri ir mazākumā, visai sabiedrībai jāuztiepj savs viedoklis?"

Vēlāk Viļņas mērija tomēr esot nolēmusi atteikties no jaunā dalījuma un atstāt iepriekšējo - māte un tēvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!