Foto: AFP/Scanpix

Arī šogad Ziemassvētkus nav sagaidījis Zviedrijas pilsētas Jēvles ikgadējais svētku rotājums – salmu āzis, jo tas nodedzināts, vēsta portāls "thelocal.se".

Pulksten 4 no rīta ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu, ka 13 metrus garais salmu āzis ir aizdedzies. Ugunsdzēsēji steidzās uz notikuma vietu, tomēr, kad viņi atbrauca, tika konstatēts, ka no svētku rotājuma pāri palicis tikai karkass.

"Grūti noticēt, ka uguns izcelsme ir dabiska," sacīja Jēvles policijas darbinieks.

Vēl novembrī pilsētas amatpersonas bija pārliecinātas, ka salmu āzis 2013.gada svētkus veiksmīgi pārdzīvos, jo salmi esot bijuši piesūcināti ar pretaizdegšanās šķidrumu. Tomēr izrādījās, ka tas nelīdzēja.

13 metru augstais salmu āzis katru gadu cieš no vandaļu uzbrukumiem. Tas kopš 1966. gada ir dedzināts jau vairāk nekā 30 reizes. Salmu statuju nodedzināja arī 2011. un 2012.gadā.

Salmu āzis Jēvlē tiek uzstādīts centrālajā laukumā, taču tas ticis dedzināts tik bieži, ka tas gandrīz kļuvis par Ziemassvētku rituālu.

Lai glābtu zviedru tradicionālo veiksmes simbolu, ir izmēģināti aizsardzības pasākumi ar dažādiem panākumiem, tai skaitā apklāšana ar ugunsdrošu materiālu, apsardzes izvietošana un uzraudzība ar interneta videokamerām. Vainīgie notverti reti, taču 2001.gadā par vainīgu atzīts kāds 51 gadu vecs amerikāņu tūrists, kuram nācās pavadīt 18 dienas cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!