Foto: AFP/Scanpix

Turcijas policija svētdien likusi lietā asaru gāzi un ūdensmetējus, lai padzītu no Stambulas Kadikojas laukuma tūkstošiem protestētāju, kuri pieprasīja premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdības atkāpšanos.

Protestētāji pauda savu neapmierinātību ar korupciju, kurā apsūdzēti Erdogana valdības locekļi un augsta ranga amatpersonas, un valdības grandiozajiem celtniecības projektiem.

Jau vēstīts, ka Turcijā izvērsta lielākā korupcijas izmeklēšana kopš Erdogana nākšanas pie varas 2002.gadā.

Izmeklēšanas ietvaros aizturēti vairāki desmiti cilvēku, tostarp vairāku ministru dēli, ietekmīgi uzņēmēji un pašvaldību amatpersonas. Līdz šim apsūdzības izvirzītas 24 personām, tostarp iekšlietu ministra Muamera Gulera un ekonomikas ministra Zafera Čaglajana dēliem, kā arī Turcijas valsts bankas "Halkbank" izpilddirektoram.

Pēc arestiem Erdogans izvērsis tīrīšanu policijas rindās, atlaižot desmitiem augsta ranga policijas amatpersonu, starp kuriem ir arī Stambulas policijas priekšnieks Hiseins Čapkins.

Erdogana kritiķi viņu apsūdz izmisīgos centienos pasargāt savu rokaspuišus, un līdz šim ar darbu policijā nesaistītā mazpazīstamā ierēdņa Selami Altinoka iecelšana par jauno Stambulas policijas priekšnieku tiek uzskatīta par kārtējo pierādījumu centieniem apturēt izmeklēšanu.

Erdogans savukārt policijas uzsākto pretkorupcijas izmeklēšanu nosaucis par "netīru operāciju", kas vērsta pret valdību un valsts progresu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!