Foto: AFP/Scanpix
“Arī neticīgos aicinu vēlēties mieru. Ar savu vēlēšanos, savu vēlmi, kas palielina sirdi, mēs visi esam vienoti,” savā pirmajā uzrunā “Urbi et Orbi” jeb “Pilsētai un pasaulei” sacīja pāvests Francisks.

Viņš atzīmēja, ka mēs esam vienoti - ticīgie savā lūgšanā par mieru, bet tie, kas netic, savā vēlmē iegūt mieru. "Dievs ir miers, lūgsim, lai Viņš palīdz to būvēt katru dienu - mūsu ģimenēs, pilsētās un valstīs. Lai mūs aizskar Dieva labsirdība".

Pāvests sacīja, ka dot godu Dievam ir pats pirmais, uz ko aicina Ziemassvētki. Pāvests atzīmēja, ka Dievs ir labs, uzticīgs un žēlsirdīgs, tāpēc viņš vēlēja atpazīt Dieva patieso vaigu, visiem just, ka Viņš ir tuvu, palikt Viņa tuvumā, Viņu mīlot un pielūdzot. Pāvests sacīja, ka ikviens no mums var pagodināt Dievu ar mīlestībā pret līdzcilvēkiem un Dievu nodzīvotu dzīvi.

Pāvests aicināja "ļaut mūsu sirdij tapt līdzjūtīgai" un nebaidīties, bet ļaut, lai sirdi aizskar Dieva maigums, kas dod mieru, nevis sāpes.

Patiess miers nav līdzsvars starp pretējiem spēkiem, skaista fasāde, aiz kuras ir šķelšanās, tā ir katras dienas apņemšanās, kas nes mūs uz priekšu, sacīja pāvests Francisks.

"Skatoties uz Bētlēmes bērnu silītē, domājam par bērniem, kuri ir karu upuri un vistrauslākie, bet arī domājam par gados vecākiem cilvēkiem, slimajiem, vardarbībā cietušajiem. Kari sarausta un ievaino tik daudzas dzīvības," sacīja pāvests, aizlūdzot par to, lai bēgļi no vardarbības skartajiem reģioniem un patvēruma meklētāji varētu dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi.

Viņš aizlūdza un aicināja lūgt par tiem, kurus skāris Sīrijas konflikts, lai Sīrijas tautai tiktu aiztaupītas jaunas ciešanas, lūgt par mieru, šajā lūgšanā apvienojoties arī citu reliģiju ticīgajiem, un nepazaudēt nekad lūgšanas drosmi, drosmi pateikt, lai Kungs dāvā mieru Sīrijai un visai pasaulei.

Pāvests arī lūdza Dievu par mieru Centrālās Āfrikas Republikai, par kuru cilvēki bieži aizmirst, par mieru Sudānas dienvidos un Nigērijā, par dabas stihijas plosītajām Filipīnām un Filipīnu tautu, par veiksmīgu izralēliešu un palestīniešu sarunu noslēgumu, kā arī par to, lai pasaulē vairs neatkārtotos traģēdijas, kādas piedzīvotas šogad.

Tāpat Francisks aizlūdza, lai tiktu pārmainītas visu vardarbīgo sirdis, lai tiktu nolikti ieroči un uzsākts dialoga ceļš.

"Urbi et Orbi" ir pāvesta vēstījums, kas tradicionāli tiek nolasīts no Svētā Pētera bazilikas galvenā balkona un ko ik gadus Ziemassvētkos vēro tūkstošiem ticīgo, kas pulcējas sv. Pētera laukumā. Tā laikā pāvests dod savu apustulisko svētību un vēršas pie visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!