Foto: Reuters/Scanpix

Hinduisti vēlas, lai Eiropas Savienība (ES) ar atplestām rokām uzņem pie sevis čigānu "māsas un brāļus" no Rumānijas un Bulgārijas, ja tie nolemtu pamest nabadzību un diskrimināciju šajās valstīs, portālu "Delfi" informēja hinduistu aktīvists Radžans Zeds.

Kopš 2014. gada 1. janvāra ir atcelti visi ierobežojumi, kas liedza Rumānijas un Bulgārijas iedzīvotājiem brīvi izvēlēties darbavietu jebkurā no ES valstīm.

Šai sakarā Zeds trešdien izplatītā paziņojumā norāda, ka uzņemošajām valstīm vajadzētu būt daudz draudzīgākām pret no šīm zemēm ceļojošajiem čigāniem un palīdzēt tiem iekārtoties jaunajās mājās.

Dažas no ES bagātākajām dalībvalstīm pēc ierobežojumu atcelšanas neslēpj savas bažas par jaunu masveida imigrācijas vilni no abām jaunajām dalībvalstīm.

Eiropai ir "jāatmostas" un jāmet pie malas ksenofobija pret romiem, paziņojumā pauž Vispasaules Hinduistu savienības prezidents Zeds. Tā vietā, lai čigānus "demonizētu un vajātu", Eiropai un tās politiķiem būtu jādara kaut kas "romu aparteīda" izbeigšanai, uzskata pasaules hinduistu pārstāvis.

Jautājums par nepārtraukto slikto izturēšanos pret čigāniem būtu jārisina arī reliģiskajām grupām un līderiem, it īpaši Romas pāvestam Franciskam, aicina Zeds, jo "reliģija māca mūs iestāties par apspiestajiem, aizstāvēt nabagos un meklēt taisnību tiem, kurus Dievs mīl, bet pasaule pārāk bieži aizmirst".

Romi regulāri saskaras ar sociālo atstumtību, rasismu, zema līmeņa izglītību, naidīgumu, bezdarbu, bīstamām slimībām, nepiemērotiem mājokļiem, zemu dzīves ilgumu, nemieriem, dzīvi uz izmisuma robežas, valodas barjeru, stereotipiem, neuzticību, tiesību pārkāpumiem, diskrimināciju, drausmīgiem dzīves apstākļiem, aizspriedumiem, rasistiskiem saukļiem internetā un tā tālāk, uzskaita Zeds.

Hinduistu pārstāvis Radžans Zeds Latvijas publikai jau zināms ar kritiku parlamentam par to, ka Saeimas kapelā viņam nav ļauts novadīt hinduistu lūgšanu.

Sašutušais Zeds savā paziņojumā mudināja Latvijas prezidentu Andri Bērziņu, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V) un premjeru Valdi Dombrovski (V) būt atvērtākiem pret citām reliģijām, kā arī atbalstīt šo reliģiju nonākšanu Saeimā, tādējādi "paplašinot kopējo izpratni".

Zeds atgādina, ka hinduisms ir vecākā un trešā lielākā reliģija pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!