Foto: Reuters/Scanpix

Dienvidsudānas prezidents Salva Kīrs trešdien izsludinājis ārkārtas stāvokli divās pavalstīs - Vahdā un Džūnkalī -, kuru galvaspilsētas patlaban atrodas nemiernieku kontrolē.

Vienlaikus Kīra pārstāvji gatavojas miera sarunām ar bijušajam viceprezidentam Riekam Mačaram lojālajiem spēkiem centienos panākt atrisinājumu divas nedēļas ilgstošajam konfliktam, kas draud izvērsties pilsoņkarā.

Trešdien vakarā prezidenta pils apkaimē bija dzirdami šāvieni. Kā paskaidroja prezidenta preses pārstāvis, drošības struktūras raidījušas šāvienus pret iedzīvotājiem, kas pārkāpuši komandanta stundas nosacījumus.

Nemiernieku delegācija jau ir ieradusies Etiopijas galvaspilsētā Adisabebā un ir gatava sākt miera sarunas. Viņi gan norādīja, ka valdības delegācija pagaidām tur vēl nav ieradusies.

Abas puses ir principā vienojušās par pamieru, tomēr nav norādījušas, kad kaujas varētu tikt apturētas. Vidutāji pauž bažas, ka kauju dēļ, kas noris Boras pilsētā, sarunas varētu ciest neveiksmi, pat nesākušās.

Konfliktā dzīvību zaudējis vairāk nekā 1000 cilvēku, bet teju 200 000 bijuši spiesti pamest savas mājas.

Kīrs apsūdzējis Mačaru mēģinājumā sarīkot valsts apvērsumu. Mačars, kurš jūlijā tika atlaists no valdības, noliedzis, ka tāds būtu bijis viņa nolūks, un pārmetis Kīram mēģinājumu atbrīvoties no konkurentiem.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns aicinājis Kīru un Mačaru rast politisku krīzes atrisinājumu. Arī ASV un Lielbritānija mudinājušas pārtraukt cīņas, bet Āfrikas valstis sākušas diplomātiskas sarunas.

ANO bažījas, ka cīņa starp Kīru un Mačaru var pāraugt plašākā etniskā konfliktā, jo abi ir divu dažādu Dienvidsudānas tautu piederīgie. Kīrs ir dinku tautas, bet Mačars - nueru tautas pārstāvis.

ANO Drošības padome pagājušajā nedēļā vienojās dubultot Dienvidsudānā izvietoto miera uzturētāju skaitu līdz 12 500 vīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!