Foto: AFP/Scanpix
Turcijā nerimstoties plašajam korupcijas skandālam, naktī uz otrdienu Ankarā no amata atbrīvoti 350 policisti, to vidū arī vairāku nodaļu vadītāji, otrdien vēsta vietējie mediji.

Policisti no darba atbrīvoti saskaņā ar pusnaktī publicētu valdības dekrētu, un atlaisto likumsargu vidū ir arī finanšu noziegumu, kontrabandas un organizēto noziegumu apkarošanas nodaļu vadītāji.

Dekrētā arī apstiprināta 250 personu iecelšana no amata atbrīvoto likumsargu vietā.

Jau vēstīts, ka aizvadītā gada nogalē Turcijā uzliesmoja vērienīgs korupcijas skandāls, kura dēļ demisionēja vairāki ministri. Ministri apsūdzības noraidīja, bet uzsvēra, ka atkāpjas, lai netraucētu izmeklēšanai.

Bijušā ekonomikas ministra Zafera Čaglajana un iekšlietu ministra Muammera Gilera dēli ir vairāk nekā 20 cilvēku vidū, kuriem ir izvirzītas apsūdzības par kukuļdošanu varas augstākajos ešelonos.

Policija decembrī sarīkoja vairākus reidus un arestēja vairākus desmitus cilvēku, kas tiek turēti aizdomās, ka viņi pieņēmuši kukuļus un sekmējuši kukuļošanu saistībā ar nekustamo īpašumu projektu īstenošanu. Aizdomās turamie esot nodrošinājuši atļaujas būvniecībai aizsargājamās teritorijās apmaiņā pret naudu, uzskata izmeklētāji. Turklāt pastāv aizdomas par nelikumīgiem naudas pārskaitījumiem Irānai, kam noteiktas starptautiskās sankcijas.

Eksperti plašo korupcijas skandālu saista ar pieaugošajām pretrunām starp premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību un ietekmīgo islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu.

Tikmēr Erdogans korupcijas skandālu pasludinājis par "zemisku mēģinājumu" gāzt viņa vadīto valdību, vainojot tajā Gilena atbalstītājus.

Lai gan Gilens mitinās ASV, viņa sekotāji ieņem daudzus nozīmīgus amatus Turcijas valsts aparātā, tostarp policijā un tiesu sistēmā.

Pats Gilens, kurš no Turcijas aizbrauca 1999.gadā pēc toreizējās valdības apsūdzībām, ka viņš plāno nodibināt islāma valsti, gan noliedzis jebkādu saistību ar pašreizējo izmeklēšanu.

Atlaisto likumsargu vidū ir arī ietekmīgais Stambulas policijas priekšnieks.

Erdogana kritiķi uzskata, ka premjerministrs izmisīgi cenšas pasargāt savus līdzgaitniekus, un fakts, ka par Stambulas policijas jauno priekšnieku apstiprināts maz zināmais gubernators bez iepriekšējas pieredzes policijas darbā Selami Altinoks, pēc Erdogana pretinieku domām, apliecina, ka premjerministrs vēlas apslāpēt izmeklēšanas šajā korupcijas lietā.

Līdz ar pēdējo atlaišanas vilni kopumā no amata Ankarā vien atbrīvoti 560 likumsargi, vēsta mediji.

Tikmēr korupcijas skandāls izraisījis šķelšanos arī Erdogana tradicionālo atbalstītāju vidū, gan no viņa paša partijas, gan opozīcijas izskanot prasībām pēc valdības demisijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!