Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc skandāla, kas uzplaiksnījis pēc internetā noplūdināta seksa video ar garīdznieka piedalīšanos, no amata otrdien ir atkāpies Kirgizstānas galvenais garīgais līderis – muftijs Rahmatulla Egemberdievs, vēsta radio “Brīvā Eiropa”.

Garīgās padome ir pieņēmusi muftija atkāpšanos un iecēlusi viņa vietnieku. Jauns galvenais muftijs tiks ievēlēts Kirgizstānas musulmaņu kongresā 8. februārī.

Videoieraksts, kurā galvenais muftijs un kāda nezināma jauna sieviete, ko garīdznieka kritiķi raksturo kā "seksbumbu", redzami nodarbojamies ar seksu, internetā sāka cirkulēt Vecgada vakarā.

Tas izraisīja plašu sašutumu. Vairāki desmiti protestētāju Biškekā pieprasīja garīgā līdera atkāpšanos, apsūdzot viņu laulības pārkāpumā. Tikmēr Egemberdievs, kurš nenoliedz, ka ir ierakstā redzamais vīrietis, uzsvēra, ka "ir tīrs Dieva priekšā", jo jaunā sieviete esot viņa sieva, kas apprecēta saskaņā ar musulmaņu tradīcijām. Tikmēr protestētāji uzstāj, ka viņam jau ir cita sieva.

Egemberdieva pieminēto islāma laulību ceremoniju "nikah" vīrieši bieži izmanto, lai apņemti papildus sievas Kirgizstānā un citās valstīs, kur daudzsievība nav atļauta, skaidro "Brīvā Eiropa".

Videoieraksts ir uzfilmēts slepeni un internetā to ar nolūku ievietojuši valdības Reliģisko jautājumu komisijas priekšsēdētājam tuvi cilvēki, uzsver Egemberdievs.

"Mans gods, publiskojot manu privāto dzīvi, ir aizskarts. To darīt bija necilvēcīgi. Es zinu, ka tas ir darīts ar nolūku," radiostacijai norāda garīdznieks.

Pats video no interneta jau ir pazudis, piebilst "Brīvā Eiropa".

Savukārt 1. janvārī internetā parādījies video, kurā kāds pavecs pāris stāsta, ka seksa video redzamā sieviete ir viņu meita, kas jau četrus gadus esot precēta ar Egemberdievu.

Egemberdievs ir jau sestais četru gadu laikā skandālu dēļ atceltais muftijs. Viņa amata priekšgājējs 2012. gada decembrī amatu zaudējis pēc nodokļu krāpšanās skandāla, skaidro "Brīvā Eiropa".

Eksperti uzskata, ka skandāla pamatā ir cīņa par ievērojamām naudas summām, ko Garīgā padome un valsts iegūst izplatot svētceļnieku vīzas ceļojumam uz Meku, ko katru gadu ierobežotā skaitā piešķir Saūda Arābija, raksta aģentūra "RIA Novosti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!