Foto: AFP/Scanpix

Vismaz 26 cilvēki nogalināti astoņu stundu garā valdības spēku un nemiernieku kaujā Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) otrajā lielākajā pilsētā Lubumbaši, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēc smagām kaujām visas nakts garumā armija otrdien ir atsitusi nemiernieku uzbrukumu, paziņoja policija. Vairāk nekā miljona cilvēku apdzīvotās pilsētas ielas otrdien bija pilnībā tukšas – cilvēki palika mājās, bet veikali slēgti.

Sadursmes sākušās, kad pilsētai uzbrucis šķeltnieku grupējums "Mai Mai Kata Katanga", norāda policija. Kaujiniekus vada Gideons Kjungu Mutanga, kurš atbalstītāju uzbrukumā 2011. gadā atbrīvots no cietuma.

Grupējums vēlas panākt valsts bagātākās Augškatangas provinces neatkarību. Šajā reģionā atrodas pasaulē lielākie kobalta krājumi, tāpat province ir Āfrikas otrs lielākais vara piegādātājs.

Starp 26 bojāgājušajiem ir gan valdības karavīri, gan nemiernieki, paskaidro policija. Nemiernieki esot izspiesti aptuveni 25 kilometru attālumā no pilsētas.

Kongo DR ir bagāta ar vērtīgiem derīgajiem izrakteņiem. Tie gan iedzīvotājiem nav atnesuši laimi un pārticību. Tā vietā valsti jau gadiem plosa militāri konflikti, kuros bojā gājuši miljoniem cilvēku.

Vardarbības epicentrs ir minerālvielām bagātie valsts austrumu reģioni, kur iedzīvotāji nonākuši Ugandas un Ruandas atbalstītu bruņotu grupējumu un valdības spēku kauju krustugunīs. Vardarbība te turpinās kopš 1994. gada, kad no Ruandas pēc genocīda, kurā gāja bojā aptuveni 800 tūkstoši cilvēku, te pārbēga vairāk nekā miljons Hutu etniskās grupas pārstāvju un kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!