Foto: AFP/Scanpix
Izraēlā notiek atvadīšanās no sestdien mirušā ekspremjera un bijušā ģenerāļa Ariela Šarona, kurš pirmdien tiks apglabāts savā īpašumā Negevas tuksnesī.

Tūkstošiem cilvēku gadu desmitiem Izraēlā par militāro un politisko līderi bijušo vīru godināja svētdien pie parlamenta ēkas Jeruzalemē, kur bija novietots Šarona zārks. Pēc astoņiem komā pavadītiem gadiem Šarons mira sestdien, būdams 85 gadus vecs.

Savukārt pirmdien piemiņas pasākumā piedalās simtiem Izraēlas ievērojamo personu, kā arī ārzemju viesi. Atvadīties no Šarona nav ieradies neviens arābu pasaules, Āfrikas un Latīņamerikas pārstāvis.

Uzstājoties ar pirmo runu, Izraēlas prezidents Šimons Peress Šaronu raksturoja kā "dzīvu militāro leģendu", kas vienmēr sapņojusi par mieru Izraēlā. Savukārt premjers Benjamins Netanjahu ekspremjeru nosauca par "vienu no dižākajiem militārajiem komandieriem, kādi ebrejiem bijuši".

"Kamēr vien būs ASV, jūs neesat vieni," piemiņas pasākumā paziņoja ASV viceprezidents Džo Baidens, kurš Šaronu raksturoja kā "nelokāmu buldozeru".

Pēc tam Šarona zārku nogādās uz militāru ceremoniju Latrunā, kur viņš tika smagi ievainots 1948. gada neatkarības kara laikā. Pēdējais Šarona ceļojums būs uz viņa lauku saimniecību pie Sederotas, kur viņu guldīs līdzās 2000. gadā mirušajai sievai.

Tā kā Šarona īpašums atrodas Gazas tuvumā, ap saimniecību ir pastiprināti drošības pasākumi. Avoti drošības struktūrās informē, ka Gazas joslu pārvaldošā kustība "Hamas" ir brīdināta nepieļaut raķešu uzbrukumus.

Saimniecības tuvumā izvietota raķešu aizsardzības sistēmas baterija. Pirmdienas rītā no Gazas esot palaistas divas raķetes, kas Izraēlu nav sasniegušas.

Pateicoties Šarona lomai Izraēlas karos, viņš ir daudz nīsta persona arābu valstīs. Palestīnieši viņu uzskata par kara noziedznieku pēc 1982. gada Libānas kara, kad Izraēlas kontrolētās bēgļu nometnēs Sabrā un Šatilā kristiešu kaujinieki noslaktēja simtiem palestīniešu. Šarons tajā laikā bija aizsardzības ministrs, kurš organizēja iebrukumu kaimiņvalstī.

Vairāk par Šarona biogrāfiju var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!