Foto: Reuters/Scanpix
"Mūri" no naudas banknotēm 13 miljonu juaņu (1,6 miljoni eiro) vērtībā pēc ikgadējo prēmiju saņemšanas no sava lauksaimniecības kooperatīva izveidojuši zemnieki kādā Ķīnas ciematā, Sičuaņas provincē, vēsta raidsabiedrība BBC.

Naudu uz Džianše ciematu provinces dienvidrietumos, kur no tās pirms izdalīšanas iedzīvotājiem uzbūvēta divus metrus garā sienā, nogādājuši militāristi. Banknošu bijis tik daudz, ka tās izsniegšana ilgusi divas dienas.

Vietējais iedzīvotājs Džans Huai, kurš saņēmis 200 000 juaņas (24 tūkstoši eiro) stāsta, ka naudas sienas būvēšana, saņemot dividendes, ir vietējā tradīcija jau kopš 2010. gada.

Ciemā darbojas ienesīgs lauksaimniecības kooperatīvs, kas investē arī nelielās hidroelektrostacijās. Saimniecības akcionāri ir 340 no ciema 438 mājsaimniecībām, tomēr arī tieši ar kooperatīva darbību nesaistīti iedzīvotāji saņem savu peļņas daļu, skaidro BBC.

Nav skaidrs, kāpēc izmaksas šogad ir netipiski lielas. Saskaņā ar oficiālajiem datiem vidējie Ķīnas lauku iedzīvotāju gada ienākumi 2012. gadā bija 7917 juaņas (954 eiro), skaidro aģentūra AFP.

Laimīgākie ciema iedzīvotāji šogad saņēmuši aptuveni 300 000 juaņu (36 tūkstoši eiro), kas ir 38 reizes vairāk par vidējo rādītāju.

Daudzi cieminieki šķita satraukti, kad pirmdien atveda grozus ar naudu. Vairāki iedzīvotāji pat gulējuši uz banknotēm, sargājot tās no zagļiem pirms izdales sākšanas. "Mēs izmantojām astoņus miljonus juaņu par matračiem un 4,2 miljonus par spilveniem," stāsta Džins Honžons. "Gulēt uz tik daudz naudas nebija komfortabli," viņš piebilst.

Kāds cits iedzīvotājs, kurš saņēmis 300 000 juaņas, žēlojas, ka nauda bijusi tik ilgi jāskaita, ka rokas zaudējušas spēku un spēju just.

Cieminieku laime gan izraisījusi daudzu skaudīgu interneta lietotāju dusmas, kuri Džianše sākuši dēvēt par "tirānu ciemu".

Citi prēmiju izmaksu salīdzināja ar Mao Dzeduna lauku revolūciju. "Tas izskatās gandrīz kā pamudinājums doties uz laukiem, it kā iemiesojot vienu no Mao lauku ekonomikas modeļiem," raksta kāds blogotājs. "Sociālisms ir atgriezies!", pauž cits iedzīvotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!