Foto: Kadrs no video

Ar aicinājumu Ēģiptes varas iestādēm atbrīvot savu dēlu un viņa kolēģus, nākuši klajā Kairā aizturētā latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālista Pētera Grestes vecāki, otrdien ziņo telekanāls "Al Jazeera".

Greste un divi citi "Al Jazeera" darbinieki – Muhameds Fahmi un Bahers Muhameds – kopš 29. decembra atrodas Toras cietumā. Visus trīs žurnālistus arestēja Kairas viesnīcā aizdomās par nepatiesu ziņu izplatīšanu un kalpošanu aizliegtajai islāmistu kustībai Musulmaņu brālība, kaitējot valsts drošībai.

Greste tikai darīja savu darbu, otrdien preses konferencē Austrālijā uzsver viņa vecāki Luisa un Juris.

"Domāt vai apsūdzēt, ka Pēteris un viņa daudz sasniegušie kolēģi gribētu ar neētisku vai negodīgu praksi apdraudēt savas starptautiskās karjeras, ir pilnīgs absurds," paziņoja Juris Greste.

"Mēs vēlam ēģiptiešiem mieru un labklājību. Tomēr, Pētera aizturēšana ir ļoti netaisnīga un nepamatota," turpina žurnālista tēvs.

"Tāpēc mēs ar cieņu, bet dedzīgi, lūdzam Ēģiptes prokuroru nekavējoties atbrīvot Pēteri un viņa kolēģus," uzsver Greste.

Pēteris Greste ir nopelniem bagāts žurnālists, kurš kopš 1991. gada ir bijis ārzemju korespondents Austrālijas raidsabiedrībai ABC, aģentūrai "Reuters", raidsabiedrībai CNN un BBC, kā arī telekanālam "Al Jazeera".

Grestes māte preses konferencē pastāstīja, ka dēls pirmās 15 dienas cietumā ir pavadījis vieninieka kamerā, bet tagad viņam ir atļauts četras stundas dienā pamest telpu, lai vingrotu un tiktos ar biedriem.

Atbrīvot Gresti un viņa kolēģus aicina arī Ēģiptes žurnālistu savienība un ārvalstu žurnālisti. CNN, aģentūras AP, laikraksta "The Observer", "The Washington Post" , "Le Monde", "The Daily Telegraph" un citu mediju parakstītais aicinājums mudina atbrīvot arī citus žurnālistus, no kuriem daži Ēģiptē ir apcietināti jau vairāk nekā piecus mēnešus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!