Foto: Reuters/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama martā dosies uz Vatikānu, kur tiksies ar pāvestu Francisku, otrdien paziņojis Baltais nams.

Prezidenta administrācija informēja, ka Obama dosies uz Vatikānu 27.martā. Pirms tam prezidents apmeklēs Nīderlandi, kur piedalīsies kodoldrošības jautājumiem veltītā samitā, un Briseli, kur tiksies ar Eiropas Savienības (ES) līderiem.

Baltā nama paziņojumā norādīts, ka Obama gaida tikšanos ar pāvestu, lai apspriestu abiem kopīgo apņemšanos cīnīties pret nabadzību un augošo nevienlīdzību sabiedrībā.

Obamas un Franciska tikšanās ir ilgi gaidīts notikums.

ASV prezidents ir veltījis atzinīgus vārdus jaunajam pāvestam, kurš par katoļu baznīcas galvu tika ievēlēts 2013.gada 13.martā un piesaistījis sabiedrības uzmanību ar savu vienkāršību, pazemību un nostāju nabadzības jautājumā.

Savā runā decembrī Obama atsaucās uz Franciska pirmo dokumentu ticīgajiem, pievēršoties tajā aktualizētajai problēmai par nevienlīdzību sabiedrībā, lielo plaisu starp ļoti nabadzīgajiem un ļoti bagātajiem un vērtībām sabiedrībā.

Francisks savā dokumentā ticīgajiem pauda neizpratni pa to, kādēļ bezpajumtnieka nāve laikapstākļu dēļ nav ziņu sižets, bet akciju cenu kritums biržā par diviem punktiem ir.

Pāvests norādīja, ka sabiedrībā nevalda vienlīdzība un liela daļa cilvēku tiek izstumti no tās, ir bez darba, bez iespējām un bez līdzekļiem izrauties no šīs atstumtības.

Oktobrī Obama intervijā telekanālam CNN norādīja, ka pāvesta pazemība un empātija pret nabagajiem ir atstājusi uz viņu lielu iespaidu.

Obama pēdējo reizi Vatikānā bija 2009.gadā, kad tikās ar pāvestu Benediktu XVI.

Savas prezidentūras otrajā termiņā Obama iekšpolitikā lielu vērību pievērsis tieši augošajai nevienlīdzībai sabiedrībā un amerikāņu vidusšķirai. Domājams, ka šie jautājumi būs pamatā arī viņa nākamajā nedēļā gaidāmajai uzrunai par stāvokli valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!