Foto: AFP/Scanpix

Vairāku Ukrainas futbolu klubu līdzjutēji aicina savus biedrus doties uz Kijevu un veidot pašaizsardzības vienības cīņai ar algotajiem huligāniem un milicijas specvienībai "Berkut", vēsta TV "Dožģ".

Pirmie ar šādu aicinājumu klajā nāca Kijevas "Dinamo" fani. "Esošās varas pakalpiņi naksnīgās Kijevas ielās izveda pērkamus āžus "tituškas", to mērķis ir sist cilvēkus, kuri izrāda pretestību "pilsoņa Janukoviča" režīmam," teikts līdzjutēju interneta vietnē.

Tie, kuri vēlas aizsargāt un attīrīt pilsētu no "algotajiem sūdiem", aicināti veidot nelielas grupas ar automašīnām, ņemot līdzi jebkurus pieejamos aizsardzības un uzbrukuma līdzekļus, skaidrots paziņojumā.

Līdzjutēji uzsver, ka viņi akcijai nav politisku motīvu. Viņi neiet cīnīties par Ukrainas uzņemšanu Eiropā, par politiķiem, vai pret Krieviju un krieviem, bet gan par Kijevu, Ukrainu un savu godu, skaidrots uzsaukumā.

Uz paziņojumu jau atsaukušies Dņepropetrovskas "Dņepras" un Harkovas "Metalurga" fani, ziņo "Dožģ".

Kijevā, kur jau kopš novembra beigām notiek pret valdību vērsti protesti, ko izraisīja prezidenta Viktora Janukoviča lēmums neparakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES), pēdējās trīs naktis izcēlušās policijas un protestētāju sadursmes, kurās ievainoti simti, bet gājuši bojā divi cilvēki.

Miermīlīgie demonstranti vardarbīgajās sadursmēs vaino maz zināmu galēji labējo grupējumu "Labais sektors". Galvenie opozīcijas līderi Vitālijs Kļičko un Arsēnijs Jatsenjuks ir nosodījuši vardarbību, bet nespēj to arī apturēt.

Bijušais boksa čempions Kļičko arī apsūdz valdību, ka tā algo par "tituški" sauktos huligānus, lai tie veicina vardarbību un rada kontekstu ārkārtas stāvokļa ieviešanai. Kļičko pārstāve sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja, ka politiķis naktī pats atbruņojis divus tituškas. Jau iepriekš algotos huligānus vainoja par uzbrukumiem opozīcijas aktīvistiem.

Ar dažiem opozīcijas aizturētiem aizdomās turētiem tituškām tikās raidsabiedrība BBC. "Mums neteica neko, kas jādara. Mēs stāvējām pie metro un gaidījām. Viņi mums iedeva āmurus – un viss," atklāja 11 klases skolnieks Nikolajs Ignatenko.

"Es gribēju nopelnīt mazliet naudas. Internetā ieraudzīju piedāvājumu. Viņi piedāvāja 220 grivnas (19 eiro)," stāsta students Artjoms Nemčenko. Viņš atklāja, ka dažiem provokatoriem doti rīkojumi celt barikādes un rīkot uzbrukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!