Ukrainas galvaspilsētā Kijevā jau vairākas dienas turpinās vardarbīgas protestētāju un policijas sadursmes, kas notikumu epicentru Gruševska ielā pārvērtušas liesmojošā kaujas laukā. Milicijas skarbumu nākas izjust ne tikai aktīviem demonstrantiem, bet arī žurnālistiem.

Internetā publicētā ierakstā redzams, kā milicijas specvienības "Berkut" kaujinieks video tiešraides laikā pienāk telekanāla "Inter" operatoram un sadauza viņa kameru. Sitienā gan bojāts tikai objektīva aizsargstikls, bet kamera turpinājusi funkcionēt.

Paši masu mediju pārstāvji apgalvo, ka Gruševska ielā pie "Dinamo" stadiona, kur notiek sīvākās protestētāju un milicijas sadursmes, cietuši ap 40 žurnālistu, ziņo "Korespondent.net".

Jau vēstīts, ka pēdējās četras naktis Kijevā notiek policijas un protestētāju sadursmes. Vardarbība notiek nelielā teritorijā Gruševska ielas rajonā, kas atrodas netālu no proeiropeisko demonstrantu pulcēšanās vietas - Neatkarības laukuma jeb vienkārši Maidana, kur protesti notiek jau kopš novembra beigām.

Pēdējo dienu sadursmēs gājuši bojā jau pieci cilvēki, no kuriem četri ar šautām brūcēm, liecina protestētāju medpunkta informācija. Varas iestādes trešdien gan bija apstiprinājušas divu sašauti cilvēku nāvi. Vēl viens jaunietis gājis bojā nokrītot no "Dinamo" stadiona kolonādes.

Nakts uz ceturtdienu Kijevā aizvadīta samērā mierīgi, bet trešdien opozīcijas līderis Vitālijs Kļičko brīdināja, ka protestētāji dosies uzbrukumā, ja netiks sarīkotas ārkārtas vēlēšanas.

Aculiecinieki sociālajos tīklos raksta, ka pilsēta atgādina ainas no apokaliptiskām filmām.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas.

Starptautiskās politikas eksperti un daudzi ārvalstu diplomāti ir pārliecināti, ka šī Ukrainai ir izšķiroša cīņa par to, vai saistīt savu nākotni ar Eiropu un Rietumu vērtībām, vai arī palikt Krievijas ietekmes zonā, kura cer uz Kijevas dalību Kremļa iniciētajā Muitas savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!