Foto: AFP/Scanpix

Automašīnu riepu dedzināšana Gruševska ielā Kijevā, kur jau vairākas dienas ir pret valdību vērsto protestu epicentrs, Ukrainas galvaspilsētai rada ekoloģisko katastrofu, paziņoja ekoloģijas un dabas resursu ministrs Oļegs Proskurjakovs.

"Melno dūmu gūstā atrodas desmitiem tūkstoši cilvēku. Tie ir ne tikai protestu dalībnieki, bet arī tuvējās mājās dzīvojošie vietējie iedzīvotāji, kā arī bērni, kas iet netālu esošajās skolās un dārziņos," ministra teikto citē "Korrespondent.net".

Riepu dedzināšana ir aizliegta Eiropā un citās pasaules valstīs, jo degšanas laikā izdalās toksiskas vielas, kurās ietilpst vairāk nekā 200 kaitīgu ķīmisko elementu, skaidro ministrs.

Sadegot simts automašīnu riepām, izdalās aptuveni 20 litru naftas produktu, turpina ministrs. Gaisa piesārņojums Kijevā degošo riepu dēļ jau diennakts laikā pārsniedzis to, ko mēneša laikā rada neliels ražošanas uzņēmums, ilustrē Proskurjakovs.

Vēstīts, ka Kijevā jau vairākas dienas notiek aktīvi pret valdību vērsti protesti un demonstrantu sadursmes ar policiju. Galvenajā sadursmju vietā demonstranti dedzina riepas, lai apgrūtinātu policijas iespējamo uzbrukumu.

Degošo riepu dūmi pēdējās dienās kļuvuši par sava veida Ukrainas protestu simbolu dažādu ārvalstu mediju publicētajās fotogrāfijās.

Mediji ziņoja, ka riepas uz Kijevas centru protestētāji ved ar savām automašīnām.

Jau ziņots, ka Ukrainā notiek pret valdību vērti protesti un nemieri. Protestu epicentrs ir Kijeva, bet ceturtdien sāka pienākt ziņas par iedzīvotāju ieņemtām administratīvajām ēkām arī reģionos. Vardarbīgas protestētāju un demonstrantu sadursmes kopš 19. janvāra notiek Gruševska ielā Kijevā - netālu no galvenās demonstrantu pulcēšanās vietas Neatkarības laukumā.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!