Foto: Reuters/Scanpix

Bēdīgs liktenis piemeklējis Ziemeļkorejas līdera kādreiz ietekmīgā tēvoča – ar nāvi sodītā Džana Sontheka - asinsradiniekus, kuri visi, domājams, ir nogalināti, vēsta Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap".

Tiek uzskatīts, ka Džans bija patiesais valsts vadītājs laikā, kad pēc līdera Kima Čenira nāves varas grožus savās rokās pārņēma viņa jaunais dēls Kims Čenuns. 2013. gada decembrī Džanu, kuru apsūdzēja mēģinājumos sagrābt varu, sodīja ar nāvi.

Tagad Kims Čenuns ir pavēlējis pilnībā iznīcināt visus savas tēvamāsas vīra asinsradiniekus, lai demonstrētu izlēmību un ar "dzelzs dūri" apkarotu nepaklausību, no dažādiem avotiem Phenjanā uzzināja "Yonhap".

Zināms, ka Džana vienīgā meita jau 2006. gadā izdarīja pašnāvību, tāpēc atriebība ir skārusi citus radiniekus.

Noslepkavota ir Džana vecākā māsa un viņas vīrs (Ziemeļkorejas vēstnieks Kubā), brālēns (Ziemeļkorejas vēstnieks Malaizijā) un divi viņa divdesmitgadnieki dēli, uzzināja "Yonhap". Abi diplomāti uz Phenjanu atsaukti pagājušā gada decembrī.

Tāpat nogalināti minēto amatpersonu nepilngadīgie bērni un pat mazbērni, apgalvo avoti.

Savukārt no publiskās aprites pazudusī Džana sieva - Kima Čenuna tante un valsts dibinātāja Kima Irsena meita Kima Gjonhe -, domājams, pēc pārciestas smadzeņu operācijas atrodas komā.

"Yonhap" avoti pastāstīja, ka daži upuri pretojušies arestam un nošauti "citu cilvēku acu priekšā". "Tīrīšana", kas sākās pēc Džana nogalināšanas, turpinoties joprojām, lai atbrīvotos no viņa rokaspuišiem varas struktūrās.

Daži Džana netiešie radinieki un viņu ģimenes, piemēram, vēstnieka Malaizijā sieva, ir pasaudzēti un izsūtīti uz attālu ciematu, liecina informatoru sniegtā informācija.

Jau vēstīts, ka decembrī nāvessods izpildīts Kima Čenuna ietekmīgajam tēvocim Džanam Sonthekam. Pirms tam valstī ietekmīgais vīrs publiski atbrīvots no visiem amatiem un arestēts.

Džana sodīšanas ātrums un brutalitāte pārsteidza daudzus novērotājus. Lai gan Ziemeļkorejā politiskās vajāšanas ir ierasta parādība, parasti tās nav tik publiskas. Notikušais vieš bažas par iekšējo stabilitāti ar kodolieročiem bruņotajā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!