Foto: Kadrs no video

Par sava veida Ukrainas nemieru simbolu kļuvušais protestētājs, kuru salā kailu fotografēja ar savu brutalitāti slavenās specvienības "Berkut" miliči, jau nākamajā dienā atgriezies uz barikādēm Kijevas centrā, vēsta žurnāls "Foreign Policy".

Fotogrāfija, kurā Mihails Gavriļuks nākamajā dienā bija redzams atpakaļ divus mēnešus ilgstošo protestu epicentrā – Kijevas Neatkarības laukumā -, parādījās mikroblogošanas vietnē "Twitter".


34 gadus veco vīrieti "Berkut" aizturēja 23. janvārī. Radio "Brīvā Eiropa" Ukrainas dienestam radio "Svoboda" viņš pastāstīja, ka miliči viņu "ļoti ilgi" situši. Tad viņš izģērbts un viņam sists pa galvu "kā futbolā".

(18+ video)

"Viņi man iedeva ledus cirtni un gribēja lai es saucu "es mīlu "Berkut"". Bet kā gan lai es to saku par šiem nezvēriem? Es drīzāk mirstu! Tāpēc es atteicos," Gavriļuks pastāstīja preses konferencē nākamajā dienā.

Gavriļuks pārstāv valsts ukraiņu valodā runājošo iedzīvotāju daļu, kurā ir sevišķi spēcīgs noskaņojums pret valdību un tās atbalstītājiem Krievijā. Tikmēr "Berkut" vīri galvenokārt ir no Ukrainas austrumu un dienvidu apgabaliem, kas vēsturiski ir labvēlīgāk noskaņoti pret Krieviju, skaidro žurnāls.

Papildus tam Gavriļukam bija tradicionālā Zaporožjes reģiona kazaku frizūra – ar skūtu galvu un garu matu ērkuli uz priekšu, ko miliči ar nazi nogriezuši.

"Es esmu kazaks, es esmu zvērējis, ka aizstāvēšu Ukrainas tautu," preses konferencē uzsvēra Gavriļuks.

Jau vēstīts, ka 23. janvārī internetā parādījās video, kurā redzams, kā miliči ņirgājas par kailu protestētāju, uz kura ķermeņa redzamas vardarbības pēdas.

Ukrainas iekšlietu ministrija izteica oficiālu atvainošanos un uzsāka iekšējo izmeklēšanu par šo incidentu.

Kāds milicis, kas savu vārdu gan neatklāja, esot norādījis, ka šis vīrietis bijis milicijas redzeslokā jau vairākas dienas. Viņš bijis viens no precīzākajiem akmeņu un molotova kokteiļu metējiem, kurš ievainojis daudzus tiesībsargus.

Ukrainā notiek pret valdību vērsti protesti, kas no galvaspilsētas Kijevas ir pārmetušies arī uz reģioniem. Demonstrantu rokās kritušas vairāku apgabalu administrācijas.

Demonstranti pieprasa ārkārtas prezidenta vēlēšanu sarīkošanu.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!