Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Parlaments (EP) atbalstījis Eiropas Savienības (ES) "ceļa karti" cīņai pret homofobiju, kā arī diskrimināciju, balstoties uz cilvēka seksuālo orientāciju.

Pēc EP rezolūcijas pieņemšanas, Eiropas Komisijai (EK) tagad būs jāizstrādā vadlīnijas, lai visās dalībvalstīs tiktu atzītas un respektētas dažādas ģimeņu formas, netiktu ierobežota vārda un ticības brīvība. Tas, kādā mērā dalībvalstis to vēlēsies darīt, gan paliks pašu valstu ziņā.

Deputāti šādu iniciatīvu atbalstīja, balsojot ar 394 balsīm "par" un 176 balsīm "pret".

ES Pamattiesību aģentūra 2013. gadā veiktajā pētījumā atklāja, ka 47% no gejiem, lesbietēm, biseksuāļiem un transpersonām pēdējo piecu gadu laikā izjutuši diskrimināciju vai tikuši aizskarti, bet 26% saskārušies ar fiziskiem uzbrukumiem vai vardarbības draudiem. Šī statistika arī lielā mērā ir par pamatu trauksmei Briseles un Strasbūras gaiteņos.

"Eiropa vairs nedrīkst samierināties ar homofobiju. Tik daudzi no mums – lesbietes, geji, biseksuāļi, transpersonas un interseksuāļi – pārāk ilgi ir dzīvojuši bailēs. Tās ir bailes uz ielas sadoties rokās, bailes tikt apsaukātiem, bailes tikt izmestiem no mājām, skolām vai darba. Manā ziņojumā teikts, ka vajadzīga ES rīcība, lai arī mēs varētu baudīt cilvēku pamattiesības, ko visiem iedzīvotājiem garantē ES," sacīja ziņojuma autore Ulrike Lunačeka.

EP deputāti sēdes laikā norādīja, ka cīņai pret homofobiju ir nepieciešama nopietnāka stratēģija - līdzīgi kā romu integrācijai ES vai arī dzimuma līdztiesību aizstāvībai Eiropā.

Šāda stratēģija gan sacēlusi nopietnu trauksmi Eiropas konservatīvākajos prātos, tostarp Latvijā. Tā otrdien biedrības "Asociācija Ģimene" un "Par tautas dzīvību" aicināja Latvijas iedzīvotājus paust savu atbalstu, viņuprāt, dabīgai ģimenei, sūtot e-pastus gan EP prezidentam Martinam Šulcam, gan Latvijas eiroparlamentāriešiem, pieprasot balsot pret Lunačekas rezolūciju.

Tāpat savas bažas iepriekš paudis EP deputāts no Latvijas Roberts Zīle: "Es balsošu "pret" šo ziņojumu, jo tajā izteiktais aicinājums Eiropas Komisijai, izstrādājot normatīvos aktus, kas saistīti ar pilsonību, ģimenes un pārvietošanas brīvību, ņemt vērā "visas ģimeņu formas", var nonākt pretrunā ar Latvijas Satversmē noteikto laulības kā savienības starp vīrieti un sievieti jēdzienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!