Foto: AP/Scanpix

ASV viceprezidents Džo Baidens otrdien aicinājis Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču sekmēt dialogu un kompromisu, lai izbeigtu krīzi, kas pārņēmusi valsti, un aicināja nekavējoties atsaukt no ielām milicijas īpašo uzdevumu vienības.

Telefonsarunā ar Janukoviču ASV viceprezidents "uzsvēra, ka vienīgais dzīvotspējīgais ceļš uz mieru un stabilitāti Ukrainā ir caur ilgstošu dialogu un patiesu kompromisu, lai izveidotu jaunu valdību, kas var izpelnīties Ukrainas tautas uzticību," informēja Baltais nams.

Baidens arī aicināja Janukoviču "izmantot katru iespēju, tostarp starptautiskā atbalsta piedāvājumus, lai mazinātu spriedzi un sekmētu uzticību Ukrainas tautā, lai atrastu politisku risinājumu krīzei".

Tas nozīmē "tūlītējus soļus", piemēram, milicijas īpašo uzdevumu vienību atsaukšanu, aizturēto protestētāju atbrīvošanu un to personu saukšanu pie atbildības, kas vainojamas uzbrukumos žurnālistiem un protestētājiem.

Krīze Ukrainā aizsākās novembrī, kad prezidents Janukovičs atteicās no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES). Vēlāk viņš parakstīja vienošanos ar Maskavu par 15 miljardu dolāru (11 miljardu eiro) kredīta saņemšanu.

Tūkstošiem cilvēku iesaistījušies protestos pret valdību, Kijevā saslējuši barikādes un izveidojuši protesta nometnes.

Jauna krīzes eskalācija aizsākās 19.janvārī, kad Kijevas centrā izraisījās iepriekš nepieredzēti vardarbīgas sadursmes protestētāju un miliču starpā.

Protestētāju grupas Kijevā ieņēma vairākas ministriju ēkas un uzbruka administrācijas ēkām arī ārpus galvaspilsētas.

Nekārtību rezultātā cietuši vairāki simti cilvēku kā likumsargu, tā protestētāju rindās. Vismaz četri aktīvisti zaudējuši dzīvību. Protestētāji pieprasa varas maiņu. Tikmēr varasiestādes brīdina, ka protestu kustību pārņēmuši radikāļi un ka situācija var kļūt nekontrolējama.

Lai panāktu krīzes atrisinājumu, demisionējis premjerministrs Mikola Azarovs. Parlaments pagājušo trešdien pieņēma likumu par protestētāju amnestiju, tiesa, ar nosacījumu, ka tiek atbrīvotas protestētāju ieņemtās administrācijas ēkas un ielas.

Opozīcija iestājas pret šo likumu, jo uzskata, ka cilvēki ir jāamnestē bez nosacījumu izvirzīšanas.

Otrdien Ukrainas parlamenta deputātiem neizdevās vienoties par prezidenta pilnvaru ierobežošanu.

Parlamenta spīkers Volodimirs Rjabaks deva likumdevējiem laiku līdz trešdienai plkst.10 (pēc vietējā un Latvijas laika), lai panāktu kompromisu jautājumā par izmaiņām konstitūcijā.

Opozīcija vēlas panākt atgriešanos pie 2004.gada konstitūcijas, kas nozīmētu, ka Janukovičs zaudētu daļu pilnvaru, kuras viņš ieguva pēc ievēlēšanas amatā 2010.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!