Foto: DELFI

Ukrainas protestu aktīvists Dmitro Bulatovs, kuru pēc astoņu dienu bezvēsts prombūtnes atrada piekautu un ar sagrieztu seju, ceturtdien Lietuvā atklāja, ka nolaupītāji viņu saukuši par ASV spiegu un katru dienu situši, vēsta portāls "Delfi.lt".

"Viņi katru dienu mani pratināja un sita," preses konferencē Viļņā atklāja Bulatovs. Aktīvists turēts kādā telpā nezināmā vietā, nolaupītāji centušies uzzināt, kas finansē protesta kustību "Automaidan", atklāj vīrietis.

Nolaupītāji runāja ar krievu akcentu, stāsta Bulatovs. Aktīvists pieļauj, ka tā varēja būt "krievu specvienība". "Tas, kā mani sita, spīdzināja, tā var darīt tikai profesionāļi," Bulatovs pamato aizdomas.

"Gribu uzsvērt, ka tas ir tikai mans viedoklis," piebilst aktīvists.

Preses konferences sākumā Bulatovs pateicās visiem, kas viņam palīdzēja nokļūt un uzņēma Lietuvā.

Viņš stāsta, ka 22. janvārī uzbrucēji viņam iesituši pa galvu un iemetuši mikroautobusā, kur vairākas reizes atkal iesituši pa galvu, kurā uzvilkts maiss. Tad viņš aptuveni stundu kaut kur vests.

Nezināmā vietā aizvestajam Bulatovam uzbrucēji uzvilkuši uz acīm peldēšanas brilles ar iekšā saliktu vati, piedraudot sist, ja viņš tās noņems. Viņš tomēr tās novilcis brīžos, kad uzbrucēji neatradās istabā, kurā atradusies gulta un spainis dabisko vajadzību nokārtošanai.

Katru dienu nolaupītāji viņu situši. Pirmajā dienā viņš noguldīts uz grīdas, viņam aizspiests deguns, uz brillēm uzlikta slapja lupata, bet mutē liets ūdens.

"Sita viņi maz, bet ļoti spēcīgi un ļoti profesionāli," stāsta Bulatovs. Visvairāk pratinātāji vēlējušies noskaidrot, kurš finansē "Automaidan", cik "naudas dod ASV vēstnieks", kurš dod rīkojumus un kādi kustības biedriem sakari ar ASV vēstnieku. Tāpat viņus interesējis, kur Bulatovs noslēpis "ASV vēstnieka doto naudu".

"Mani vainoja par to, ka es esmu ASV spiegs. Visas mūsu sarunas viņi filmēja un tas notika katru dienu," atklāja aktīvists.

Ēst viņam dots maz un dzert dots tehniskais ūdens. Pēc dažām dienām pratināšana pastiprinājusies. Spīdzinātāji parasti bijuši divi cilvēki, bet aiz durvīm bijušas dzirdamas arī citas balsis.

Pēc tam aktīvistam galvā uzmaukts maiss, rokas saslēgtas ar rokudzelžiem, bet kājas sasietas ar virvi. Viņš noguldīts uz grīdas un sists ar kokiem. "Neko sliktāku savā dzīvē es neesmu piedzīvojis," stāsta Bulatovs.

"Pēc šīs spīdzināšanas man lika kameras priekšā teikt, ka es esmu ASV, CIP spiegs, ka amerikāņi man dod naudu, ka "Automaidan" apmaksā amerikāņi un ka viņi mani nolīguši, lai es izveidotu "Automaidan" un rīkotu nekārtības pret pastāvošo varu," Viļņā norādīja Bulatovs.

Pēc spīdzināšanas viņš pateicis visu, ko nolaupītāji vēlējušies. Nākamajā dienā viņam pārgriezts vaigs un draudēts, ka viņš zaudēs aci, kā arī nogriezta daļa auss. Lai izvairītos no turpmākas spīdzināšanas, Bulatovs tad pateicis, ka saņēmis naudu no ASV vēstnieka un iztērējis to par degvielu un kameru.

Pēc tam viņš atkal kaut kur vests un izmests netālu no ciema, kur Bulatovu atrada. Vīrietis skaidro, ka pēc spīdzināšanas atstāts -25 grādu salā, izdzīvojis pateicoties savai labajai veselībai un fiziskajai sagatavotībai.

35 gadus vecais Bulatovs, kurš zināms kā protesta akcijas "Automaidan" līderis, kopš svētdienas atrodas Lietuvā, kur ieradies saņemt medicīnisko palīdzību. Uz Viļņu Bulatovs lidoja cauri Rīgai.

"Automaidan" dalībnieki Ukrainā notiekošo pret valdību vērsto protestu laikā ar automašīnām patrulēja Kijevas ielās, kā arī rīkoja protesta akciju pie prezidenta Viktora Janukoviča smalkās ārpilsētas villas.

Janvāra beigās Bulatovs uz vairākām dienām pazuda. Vēlāk viņš atradās ar sagrieztu seju un daļēji nogrieztu ausi, apgalvojot, ka ir sists un spīdzināts.

"Ausi nogrieza, seju sagrieza, uz ķermeņa nav nevienas veselas vietas. Paldies Dievam, esmu dzīvs," viņš sacīja īsi pēc viņa atgriešanās uzņemtā video.

Bulatovs pazuda 22.janvārī, kad aptuveni 20 viņa pārstāvētās aktīvistu grupas "Automaidan" biedru tika apcietināti. Pēc astoņu dienu gūsta, viņš ticis izmests mežā stindzinošā salā, bet spējis aizkļūt līdz tuvējam ciematam.

Izskanējušas versijas, ka Bulatova un opozīcijas aktīvista Igora Lucenko nolaupīšana ir saistīta. Lucenko un viņa draugu Juriju Verbitski nolaupīja no slimnīcas Kijevā 21. janvārī. Lucenko piekauts atradās nākamajā dienā, bet viņa draugu mežā atrada mirušu. Domājams, Verbitskis pēc piekaušanas pamests un nosalis.

Lucenko uzskata, ka nolaupītāji ir saistīti ar policiju.

Decembrī pamatīgu sašutumu Ukrainā izraisīja gadījums, kad vairāki vīrieši izrāva no mašīnas un smagi piekāva opozīcijas aktīvisti un žurnālisti Tatjanu Čornovilu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!