Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien uzbrukumu piedzīvojis ANO pārraudzītais humānās palīdzības konvojs, kas piegādāja pārtiku, ūdeni un medikamentus jau mēnešiem ielenktiem Sīrijas pilsētas Homsas iedzīvotājiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sarkanais Pusmēness informē, ka apšaudītas organizācijas automašīnas un viens šoferis ir ievainots. Organizācija nenorāda, kura no karojošajām pusēm šāvusi pa konvoju. Vēl vienā "Twitter" ierakstā palīdzības organizācija ziņo, ka konvoja tuvumā krīt mīnmetēja lādiņi.

Tikmēr Sīrijas valsts mediji vēsta, ka uguni, ievainojot četrus palīdzības darbiniekus, atklājuši nemiernieki.

Palīdzība aptuveni 3000 Homsas vecpilsētā iesprostotajiem civiliedzīvotājiem tiek piegādāta pateicoties ANO panāktajam trīs dienu pamieram.

Piektdien no pilsētas izveda vairāk nekā 80 civiliedzīvotājus, bet sestdien bija paredzēta palīdzības piegāde.

Kravu ievešana kavējusies, jo sestdien no rīta atskanēja mīnmetēja šāvieni. Valdība un nemiernieki pamiera pārkāpšanā apvaino viens otru.

No aptuveni pusotru gadu ielenktās pilsētas izvestie cilvēki stāsta, ka maize nav bijusi pieejama jau mēnešiem un daudzi iedzīvotāji pārtikai vākuši zāles un lapas.

Homsa ir Sīrijas trešā lielākā pilsēta, kas trīs gadus ilgstošās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu laikā ir viena no galvenajām nemiernieku un valdības cīņu vietām. Sākotnēji liela daļa pilsētas nonāca nemiernieku kontrolē, bet armija daudzus rajonus ir atguvusi, atspiežot opozīcijas spēkus uz vecpilsētu.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 126 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!