Foto: Reuters/Scanpix

Spānijā otrdien ieradies pirmais no četriem NATO pretraķešu aizsardzības vairoga modernajiem ASV eskadras mīnu kuģiem, pavēstīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Karakuģis "USS Donald Cook" (attēlā) nonācis dislokācijas vietā Rotas ostā, Spānijas dienvidos, kur tas darbosies kā pretraķešu platforma, kā arī piedalīsies citās misijās, cita starpā iesaistoties jūras drošības un NATO operācijās.

"Pirmo reizi ASV kuģis, kas ir aprīkots ar pretraķešu aizsardzības sistēmu "Aegis", ir dislocēts Eiropā," norādīja Rasmusens. "Kuģa "USS Donald Cook" ierašanās NATO Eiropas drošībai un transatlantiskajai sadarbībai iezīmē jaunu soli uz priekšu."

Kļūstot pilnīgākām pretraķešu aizsardzības vairoga aprisēm, par kuru tika panākta vienošanās NATO 2010.gada samitā, nākamo divu gadu laikā tiks dislocēti vēl trīs ar sistēmu "Aegis" aprīkoti eskadras mīnu kuģi.

Vairoga plāns ir izstrādāts, "lai aizsargātu visus NATO Eiropas iedzīvotājus un teritoriju", teikts paziņojumā.

Plāna atbalstītāji atgādina par draudiem, kurus Eiropai rada Irānas raķetes, it īpaši ja Teherānas bruņojumā nonāks kodolieroči.

Krievija savukārt apgalvo, ka NATO vairogs tieši apdraud tās drošību, un šis jautājums ir kļuvis par nozīmīgu spriedzes avotu Maskavas attiecībās ar Vašingtonu, kas mierina, ka Maskavas bažas ir pilnīgi nepamatotas.

Ar "Aegis" iekārtām aprīkotie kuģi darbosies tandēmā ar citām uz zemes, gaisā un izplatījumā bāzētām sistēmām, veicot naidīgo pušu iespējamo raķešu startu monitoringu un tad vadot raķetes, kas tās iznīcinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!