Foto: Reuters/Scanpix
Protestētāju grupa Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, kur otrdien ir atsākušās vardarbīgas policijas un demonstrantu sadursmes, ieņēmuši un aizdedzinājuši valdošās Reģiona partijas biroju Lipska ielā, vēsta portāls "Kyivpost".

Uzbrucēji no aptuveni 200 cilvēku lielās grupas ēku nomētājuši ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm, kā rezultātā izcēlies ugunsgrēks. Vēlāk demonstranti ēku pametuši un to pārņēmusi milicija.

Vietne "Gazeta.ua" raksta, ka protestētāji no ēkas iznesuši dokumentus, vairākus simtus Ukrainas karogu, pārtiku un ūdeni. Biroja garāžā paņemti elektrības ģeneratori un riepas, kas aiznestas Maidana virzienā.

Jau vēstīts, ka otrdien Kijevā atsākušās milicijas un demonstrantu sadursmes. Kārtības sargi nosprostoja ceļu tūkstošiem demonstrantu, kas devās uz parlamenta ēku, kur opozīcija otrdien centās panākt, lai tiktu atjaunota 2004. gada konstitūcija, kas atņemtu prezidentam Viktoram Janukovičam daļu pilnvaru.

Tomēr parlamentā opozīcijas rezolūciju atteicās reģistrēt, kā dēļ nekārtības notiekot arī sēžu zālē. Opozīcijas deputāti bloķējuši tribīni un izcēlušies pat kautiņi, kuros cietuši Komunistiskās partijas deputāti, raksta "Lenta.ru".

Vēstīts, ka Ukrainā kopš novembra beigām notiek pret valdību vērsti protesti, kurus izprovocēja prezidenta Viktora Janukoviča lēmums Viļņā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā neparakstīt sadarbības līgumu ar ES. Sākumā demonstranti pulcējās Kijevas Neatkarības laukumā, bet vēlāk nemieri pārņēma arī reģionus.

Pret valdību vērstais nosakņojums un protesti pastiprinājās, kad  varas iestādes centās Kijevas centrā sapulcējušos cilvēkus izdzenāt ar spēku.

Situācija eskalējās 19. janvārī, kad izcēlās milicijas un radikāli noskaņotu protestētāju sadursmes. Tas sekoja parlamenta pieņemtajiem likumiem, kas ievērojami ierobežoja vārda brīvību un tiesības protestēt.  Vairāki simti cilvēku ir cietuši, kā arī vairāki ir gājuši bojā. Tāpat fiksēti gadījumi, kad cilvēki nolaupīti un spīdzināti. Opozīcijā tajā apsūdz tiesībsargājošās iestādes, kuras savu atbildību kategoriski noliedz.

Opozīcijas un prezidenta Viktora Janukoviča sarunas līdz šim nav devušas rezultātus nemieru izbeigšanai, lai gan ir atkāpies premjers Mikola Azarovsatcelti pretrunīgi vērtētie likumi un Janukovičs solījis reformēt valdību. Demonstrantu prasība ir prezidenta atkāpšanās un ārkārtas vēlēšanu sarīkošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!