Foto: Reuters/Scanpix
ASV Valsts departaments trešdien atmaskojis desmit Krievijas prezidenta Vladimira Putina paustus "nepatiesus apgalvojumus par Ukrainu".

ASV Valsts departaments izveidojis "Faktu lapu," pārmetot Putinam realitātes ignorēšanu vai pārveidošanu.

"Pasaule nav pieredzējusi tik pārsteidzošu Krievijas daiļliteratūru kopš Dostojevskis rakstīja: "Divi plus divi ir pieci"," teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

Tajā apkopoti desmit Putina izteikumi "Putina kungs saka", kam pretnostatīti "fakti", kuros izklāstīts ASV redzējums.

Komentējot Putina izteikumus, ka Krimā kuplā skaitā redzamie bruņotie vīri piederot pie "pašaizsardzības vienībām," Valsts departaments norāda, ka pastāv "spēcīgi pierādījumi, kas liecina, ka Krievijas drošības dienestu darbinieki atrodas pašā epicentrā pret Ukrainu rūpīgi izplānotajos spēkos Krimā".

"Viņi brauc transportlīdzekļos ar Krievijas militārajām numurzīmēm un sevi dēvē par Krievijas drošības spēkiem, atbildot uz starptautisko mediju un Ukrainas armijas jautājumiem," teikts paziņojumā.

Vašingtona arī noraida Krievijas apgalvojumus par humāno krīzi Krimā un noliedz izteikumus, ka simtiem cilvēku bēgot no Ukrainas, cerot rast patvērumu Krievijā.

ASV Valsts departaments tāpat nepiekrīt Krievijas apgalvojumiem, ka Krievijas bāzes vai etniskie krievi Ukrainā būtu apdraudēti, kā arī noliedz izskanējušo informāciju, ka notikuši uzbrukumi baznīcām un sinagogām.

"Faktu lapā" komentēti arī Putina izteikumi, ka Ukrainas parlaments atrodoties "ekstrēmistu un teroristu ietekmē".

ASV Valsts departaments uzsver, ka Ukrainas parlaments jeb Augstākā rada ir "visplašākās pārstāvniecības institūcija Ukrainā," un galēji labējie grupējumi, kas piedalījās Ukrainā pieredzētajās sadursmēs, parlamentā nav pārstāvēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!