Foto: Latvijas armija
Precīza informācija par iznīcinātāju skaitu, kas turpmāk kontrolēs Baltijas valstu gaisa telpu, būs zināma tikai maijā, kad no ASV misiju pārņems Polija.

Aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) padomnieks Andis Jēkabsons teica, ka Polija patrulēšanas operāciju pārņem no maija. Informāciju par patruļu skaita samazināšanu Aizsardzības ministrija pašlaik nevarot apstiprināt, un tās drīzāk dēvē par spekulācijām.

Latvijas Televīzija vēstīja, ka, iespējams, Baltijas gaisa telpā patrulējošo NATO iznīcinātāju skaits pavasarī atkal samazināsies. Pirms pāris nedēļām ASV nolēmušas uz Baltijas reģionu nosūtīt sešus papildu iznīcinātājus, tādējādi to kopējais skaits sasniedza 10 lidaparātus. Taču jau drīzumā patrulēšanu no ASV rotācijas kārtībā pārņems Polija, un tā var pieņemt lēmumu gaisa telpas uzraudzībai sūtīt ne vairāk kā ierastos četrus kaujas lidaparātus. Arī poļus satraukuši notikumi Ukrainā, un Polija pati saņēmusi militāru atbalstu no ASV.

Jēkabsons aicina nesteigties izdarīt priekšlaicīgus secinājumus vai apgalvojumus, bet sagaidīt patrulēšanas misijas maiņu, kad būs pieejama detalizētāka informācija. Viņš atgādina, ka līdzšinējā NATO dalībvalstu - ASV un Lielbritānijas - pieeja liecina par pretējo - tās palielina iznīcinātāju skaitu misijā, tādējādi stiprinot Baltijas un Polijas gaisa telpas un reģiona drošību kopumā.

Tikmēr arī Francija nolēmusi nosūtīt četrus iznīcinātājus patruļām NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm un Polijas. Piektdien Vējonis sazinājās ar Francijas aizsardzības ministru Žanu Īvu Ledriānu, lai izteiktu pateicību par šādu Francijas lēmumu.

Jau vēstīts, ka, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, marta sākumā Lietuvas Gaisa kara spēku bāzē ieradās seši ASV Gaisa spēku iznīcinātāji F-15C "Eagle", pievienojoties četriem tā paša tipa iznīcinātājiem.

Kopš gada sākuma patrulēšanu Baltijas valstu un Polijas gaisa telpā nodrošina ASV Gaisa spēki. Šauļos izvietotas arī divas lidmašīnas KC-135, kas paredzētas iznīcinātāju degvielas krājumu papildināšanai gaisā. Ar tām atlidojis iznīcinātājus apkalpojošais personāls - vairāk nekā pussimts cilvēku.

Lai palielinātu NATO militāro klātbūtni, arī Lielbritānija nolēmusi nosūtīt papildu iznīcinātāju "Typhoon" Baltijas gaisa telpas patrulēšanai. Lielbritānijas aizsardzības ministrs Filips Hamonds informējis Lielbritānijas parlamentu, ka Lielbritānija, sākot ar šī gada aprīli, nosūtīs vienu iznīcinātāju uz Lietuvu, lai atbalstītu gaisa telpas patrulēšanas operāciju Baltijas valstīs.

Savukārt Polijā gaisa telpas aizsardzības spēkiem pievienojušies 12 ASV bruņoto spēku iznīcinātāji "F-16" ar aptuveni 300 karavīriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!