Foto: AP/Scanpix

Pēc pirmdien notikušās Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas savstarpējās artilērijas apšaudes pāri strīdīgajai jūras robežai, uz Dienvidkorejas salas atrasts nokritis Ziemeļkorejas bezpilota lidaparāts (attēlā), trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Uz Pennjondo salas pirmdienas pēcpusdienā nokritušais lidaparāts pieder Ziemeļkorejai, sākotnējā izmeklēšanā noskaidrojusi Dienvidkoreja.

"Dienvidkorejas valdības attiecīgie departamenti ir apstiprinājuši, ka par to ir atbildīga Ziemeļkoreja," teikts Dienvidkorejas Apvienošanās ministrijas paziņojumā.

Līdzīgs lidaparāts 24. martā tika atrasts demilitarizētās zonas, kas atdala abas Korejas pussalas valstis, Dienvidkorejas pusē. Tas bija aprīkots ar augstas izšķirtspējas kameru un bija uzņēmis militāro objektu un Dienvidkorejas prezidenta pils kompleksa attēlus.

Foto: 24. martā un pirmdien atrastais lidaparāts

1968. gadā Ziemeļkorejas sūtīta specvienība neveiksmīgā reidā pret prezidenta pili mēģināja nogalināt Dienvidkorejas prezidentu Paku Čonhi.

Savstarpējā artilērijas apšaude pirmdien sākās pēc tam, kad Dienvidkorejas teritoriālajos ūdeņos iekrita Ziemeļkorejas izšauti šāviņi. Phenjana iepriekš informēja Seulu, ka rīkos šajā reģionā artilērijas mācības.

Šajā Korejas pussalas rietumu piekrastes daļā gar abu valstu strīdīgo jūras robežu incidenti ir notikuši jau iepriekš. 2010. gadā četri cilvēki gāja bojā, kad Ziemeļkorejas artilērija apšaudīja Dienvidkorejas Jonpjonas salu.

Pirms tam tajā pašā gadā šajā reģionā Ziemeļkoreja torpedēja un nogremdēja Dienvidkorejas karakuģi "Cheonan". No 104 uz klāja esošajiem cilvēkiem 46 gāja bojā.

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja formāli atrodas kara stāvoklī, jo 1950. - 1953. gada militārais konflikts beidzās ar pamieru, nevis pilnvērtīgu miera līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!