Foto: AP/Scanpix
Vācijas neonacistiskā Nacionāldemokrātiskā partija (NDP) cerīgi gatavojās maijā paredzētajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām - aptaujas rāda, ka neonacisti varētu iegūt vienu no Vācijai paredzētajām 96 deputātu vietām, vēsta „Eurobserver”.

Neonacistiem cerības devusi Vācijas Konstitucionālā tiesa, kuras spriedums nosaka, ka EP vēlēšanās vairs nepastāvēs 3% barjera. Līdz ar proporcionālu vēlētāju balsu sadalījuma sistēmas izvēli, vienai deputāta vietai Vācijā varētu pietikt ap 0,7 % balsu. Pērn notikušajās Vācijas nacionālajās vēlēšanās neonacisti ieguva 1,2%.

Partijas līderis Udo Foigts, kurš, visticamāk, arī būtu NDP pārstāvis EP, Vācijas medijiem norādījis, ka priecājas par saviem vēlētājiem, kuru balss beidzot netiks "izmesta atkritumos".

Šobrīd NDP pārstāvji ir ievēlēti divu federālo zemju parlamentos. Valsts parlamentā, Bundestāgā, neonacistiem, kopš partijas dibināšanas 1964.gadā, tā arī nekad nav izdevies iekļūt.

Vācijas medijos NDP gan regulāri nonāk krustugunīs, ņemot vērā, ka liela daļa no partijas biedriem ir vairākkārtēji sodīti par naida runu un musināšanu uz vardarbību pret Vācijā dzīvojošajām minoritātēm.

Vācijā EP vēlēšanas notiks 25.maijā. Latvijā cilvēki pie urnām dosies 24.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!