Foto: F64
Pētniekiem no nevalstiskās organizācijas "Cochrane Collaboration" radušās nopietnas šaubas par pēdējos gados popularitāti iemantojušā pretgripas medikamenta "Tamiflu" efektivitāti.

Vēl vairāk - saskaņā ar BBC ziņoto, "Cochrane Collaboration" secinājuši, ka dārgās zāles iedarbības ziņā nav neko efektīvākas par pašu parastāko paraceptamolu.

Lielbritānijas valdība, līdzīgi kā daudzu citu valstu valdības, ir iepirkusi pamatīgus "Tamiflu" krājumus, tādējādi cenšoties nodrošināties pret gripas pandēmiju.

2006. gadā medikamenta iegādei Lielbritānija iztērējusi 473 miljonus britu mārciņu, tādējādi reaģējot uz brīdinājumiem, ka tā dēvētās putnu gripas pandēmijas uzliesmojums varētu laupīt pat 750 tūkstošu britu dzīvības.

"Tamiflu" 2009. gadā plaši izmantots arī tā dēvētās cūku gripas uzliesmojuma laikā, kad Pasaules Veselības organizācija šo medikamentu ieteica izmantot dažādu gripas paveidu ārstēšanai.

"Tamiflu" ražotāja - Šveices farmācijas giganta "Roche" pārstāvji "Cochrane Collaboration" secinājumus sauc par nekorektiem, apgalvojot, ka pētnieki, visticamāk, izmantojuši nepareizus statistikas datus, kas "nepietiekami novērtē preparāta priekšrocības". "Roche" pārstāvis Daniels Tarlijs apšauba pētnieku izmantotās metodes "Tamiflu" blakņu novērtēšanai.  

Pretgripas medikaments "Tamiflu" tiek rekomendēts arī pacientiem Latvijā. Zāļu valsts aģentūras dati liecina, ka preparāta maksimāli pieļaujamā cena par iepakojumu, kurā ir desmit cietās kapsulas, ir 31,52 eiro. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!