Foto: Reuters/Scanpix

Divas dienas pēc prāmja avārijas pie Dienvidkorejas krastiem bezvēsts pazuduši joprojām teju 300 cilvēki, no kuriem lielākā daļa ir pusaudži, kas bija devušies skolas ekskursijā.

Glābēji pagaidām atraduši 28 cilvēku mirstīgās atliekas.

Kopumā uz kuģa atradušies 475 cilvēki, no kuriem 325 bijuši skolēni un 15 – skolotāji no Seulas pievārtē esošas skolas, no kuriem 246 joprojām ir pazuduši.

Viņu meklējumos iesaistīti simtiem nirēju, glābēju laivu un helikopteru, tomēr cerības atrast izdzīvojušos praktiski izzudušas.

Mediju un varas iestāžu uzmanības centrā nonākusi kuģa kapteiņa Lī Jūnseuka rīcība. Avārijas brīdī pie prāmja vadības atradies, nevis viņš bet samērā zema ranga apkalpes loceklis. Savukārt kapteinis, iespējams, atradies citā kuģa daļā un neilgi pēc tam, kad prāmis sācis sasvērties, ielēcis glābšanas laivā, raksta "The Guardian".

Aģentūra AP vēsta, ka prokurors tiesai pieprasījis kuģa kapteiņa aresta oroderi.

Kritiku izpelnījusies arī pārējo apkalpes locekļu rīcība, jo izglābtie teikuši, ka pasažieriem pavēlēts palikt savās vietās. Kļuvis zināms, ka apkalpe nav izpildījusi transporta uzraugu rīkojumu likt pasažieriem uzvilkt glābšanas vestes un sagatavoties evakuācijai. Šāds rīkojums no sauszemes ticis dots vien piecas minūtes pēc kuģa avārijas, bet apkalpe likusi pazažieriem pamest prāmi vēl 25 minūtes vēlāk. Daži no izglābtajiem teikuši, ka vispār nekādas instrukcijas nav dzirdējuši.

No 30 kuģa apkalpes locekļiem 20 ir izglābušies.

Joprojām nav skaidrs, kas izraisīja kuģa nogrimšanu. Kuģis pazuda zem ūdens divas stundas pēc avārijas signāla pārraidīšanas. Tiek pieļauts, ka tas uzskrēja zemūdens klintij vai arī nepietiekami nostiprināta krava pēc asa pagrieziena saslīdējusi vienā kuģa pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!