Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais Krievijas naftas rūpniecības magnāts un viens no redzamākajiem Kremļa kritiķiem Mihails Hodorkovskis, kurš ieradies Ukrainā, svētdien nav ielaists separātistu kontrolētajā Doņeckas pilsētas domes ēkā.

Hodorkovskis, kuru Maskava pērnā gada nogalē atbrīvoja no cietuma un kurš pašreiz dzīvo Šveicē, ieradies Ukrainā, lai pats savām acīm redzētu, kas tur notiek, norādīja Hodorkovska pārstāve.

Apmeklējot Doņecku, Hodorkovskis vēlējās tikties ar cilvēkiem pilsētas domes ēkā, bet promaskaviski noskaņoti aktīvisti viņam nav ļāvuši tur iekļūt.

Sestdien Hodorkovskis apmeklēja Harkovu, kur tikās ar studentiem, aktīvistiem un uzņēmējiem. Tur viņš tika uzņemts draudzīgi, norādīja Hodorkovska pārstāve.

Pagājušajā nedēļā Hodorkovskis bija Kijevā, kur piedalījās konferencē par Ukrainu un Krieviju.

Konferencē viņš paziņoja, ka uzskata par savu personisku uzdevumu palīdzēt Ukrainai sasniegt labāku nākotni.

"Jo, ja Ukraina kļūs sekmīgāka, tad demokratizācija Krievijā notiks straujāk," norādīja Hodorkovskis.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, ES un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu.

Tomēr prokrieviskie separātisti, kas darbojas Austrumukrainā, atteikušies nolikt ieročus un atbrīvot sagrābtās ēkas, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība. Arī Krievija līdz šim nav neko darījusi, lai stabilizētu situāciju Ukrainā. Tā vietā Maskava turpina turēties pie savas agresīvās retorikas un izvirzīt Kijevai starptautiskajā praksē nepieņemamas un absurdas prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!