Foto: RIA Novosti/Scanpix
Kazahstānā 9.maijā plaši un klātesot prezidentam Narsultanam Nazarbajevam tiks atzīmēta Uzvaras diena, taču oficiālajās svinībās netiek plānots izmantot pēdējā laikā divdomīgu reputāciju iemantojušās Georga lentes.

Ārvalstu mediji, atsaucoties uz "Kazakhstan Online" ierakstu "Twitter", ziņo, ka Kazahstānas atbildīgās iestādes jau rekomendējušas Krievijas vēstniecībai atturēties no Georga lentu dalīšanas Uzvaras dienas pasākumos.

"Megapolis.kz" vēsta, ka šogad, kad Georga lentes kļuvušas par prokrieviski noskaņoto Ukrainas separātistu simbolu, Kazahstānas interneta vidē vērojami aicinājumi radīt simbolus, kas aizstātu Georga lentes. Kā viens no iespējamiem oranžmelni svītroto Georga lentes aizstājējiem tiek minētas lentas tirkīza zilā krāsā. Tiesa gan, kā norāda "Megapolis.kz", jaunie simboli apritē varētu nonākt vien nākamgad, kad tiks atzīmēti septiņdesmit gadi kopš hitleriskās Vācijas sagrāves, jo šogad jaunu simbolu izgatavošanai vairs nepietiek laika.

Saistībā ar notikumiem Ukrainā, diskusijas par Georga lentīšu izmantošanu publiskos pasākumos uzvirmojušas arī Baltkrievijā, kur opozīcijas kustība "Par brīvību" nākusi klajā ar aicinājumu aizliegt Georga lentīšu dalīšanu un izmantošanu sabiedriskās vietās.

"Melni-oranžā simbolika arvien mazāk un mazāk asociējas ar Uzvaras dienu pār nacismu un fašismu. Tā arvien vairāk kļūst par krievu imperiālisma simbolu. Pēc pēdējiem notikumiem Ukrainā tā viennozīmīgi ir iemantojusi jaunu, negatīvu nozīmi kā separātisma un militāras agresijas simbols," pausts kustības paziņojumā, kura autori aicina Baltkrievijas iedzīvotājus 9.maijā solidarizēties ar Ukrainu un negreznoties ar Georga lentītēm.

Georga lentīšu dalīšanas tradīciju 2005.gada martā iedibināja Krievijas organizācija "Studentu kopiena" un "RIA Novosti". Kopš 2008.gada Georga lentīšu dalīšanas akcijas notiek vairāk nekā 30 valstīs, tostarp arī Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!