9. maijā – padomju armijas Uzvaras dienā – Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā apgānīta skulpturālā kompozīcija "Родина-Мать", kas savulaik celta, lai pieminētu Moldāvijas atbrīvošanu no fašistiskās okupācijas.

Ziņa par vandālisma aktu sākotnēji parādījās sociālajā tīklā "Facebook" - tur tika publicētas fotogrāfijas, kas liecināja, ka uz pieminekļa postamenta uzzīmēta svastika un uzrakstīts, ka krievi esot fašisti un okupanti.

Kā ziņo moldāvu mediji, Kišiņevas policija šajā sakarā jau aizturējusi kādu vīrieti, bet vietējie iedzīvotāji "aizskatošos uzrakstus" ātri vien notīrījuši.

Šī gada martā daži unionistu aktīvisti varas iestādēm ierosināja skulptūru kompleksu demontēt, bet tā vietā uzcelt pieminekli rumāņu valodai. Arī valsts prezidents Nikolajs Timofti paziņoja, ka neiebilstu pret pieminekļa demontāžu.

"Es ļoti vēlos, lai Moldovā būtu piemineklis rumāņu valodai. Taču šajā jautājumu es paļaujos uz speciālistiem, kas nodarbojas ar šīm lietām. Kur atradīsies tāds piemineklis - to izlems viņi. Ja viņi lems, ka tāpēc jānojauc cits piemineklis, es neiebildīšu," izteicās Timofti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!