Foto: AFP/Scanpix

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss otrdien aizstāvēja divu franču karakuģu "Mistral" pārdošanu Krievijai, vienlaikus pieļaujot iespēju, ka līgums varētu no jauna tikt izvērtēts oktobrī.

Atbilstoši 2,1 miljardu dolāru (1,5 miljardu eiro) vērtajam 2011.gada līgumam Francijai jāpiegādā Krievijai divi moderni helikopteru bāzes kuģi "Mistral". Pirmais ir jāpiegādā 2014.gada oktobrī, bet otrais - 2015.gadā.

Francija līdz šim pretojusies spiedienam apturēt pretrunīgi vērtētā līguma izpildi, ar to izraisot ASV un citu NATO sabiedroto protestus.

"Francijai no pilnīgi neviena nav vajadzīgas pamācības stingrībā," sacīja Fabiuss. "Francija izpildīs savus pienākumus, vai tas būtu attiecībā pret Ukrainu vai jebkur citur."

Tomēr "līgumu likums ir tāds, ka līgumi, kas ir parakstīti, ir jāciena", preses konferencē Vašingtonā sacīja ministrs. "Juridiski mums nav iespējas tos necienīt," viņš sacīja, piebilstot, ka Krievija jau ir samaksājusi "vairāk nekā pusi" no paredzētās summas.

Kā norādījusi Vašingtona, darījuma atcelšana būtu skaidra liecība tam, ka pasaule nosoda Krievijas agresiju Ukrainā.

ASV Valsts departaments paudis bažas, un šis jautājums ticis apspriests Fabiusa sarunās ar ASV kolēģi Džonu Keriju.

Fabiuss sacīja, ka Kerijs nav oficiāli pieprasījis, lai Parīze lauž līgumu, un atkārtoja, ka "galīgais lēmums tiks pieņemts oktobrī".

"Tad mēs redzēsim, kāds būs šī lēmuma juridiskais konteksts," sacīja ministrs.

Darījums hipotētiski varētu tikt apturēts, ja Krievijai Ukrainas krīzes sakarā tiks noteiktas jaunas sankcijas, it īpaši ņemot vērā notikumus ap 25.maijā gaidāmajām Ukrainas prezidenta vēlēšanām.

"Ja obstrukcijas dēļ vēlēšanas nebūs iespējamas, tad tajā brīdī mēs varēsim spriest par augstāku [sankciju] līmeni, kas skaidri varētu skart virkni jautājumu - enerģētikas jautājumu, finanšu jautājumu un aizsardzības jautājumu," sacīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!