Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī aicinājis Eiropu atteikties no Šengenas zonas, kurā šobrīd ietilpst 26 Eiropas valstis, ceturtdien vēsta izdevums "Le Point".

Šādu paziņojumu eksprezidents izteicis dažas dienas pirms tam, kad vairumā Eiropas Savienības valstu 25. maijā notiks Eiropas Parlamenta deputātu vēlēšanas.

"Šengena I (vienošanās, kas stājās spēkā 1995. gadā) ir nekavējoties jāpārtrauc un jāaizvieto ar Šengenu II, par kuras dalībniecēm var kļūt tikai tās valstis, kuras iepriekš ir panākušas vienošanos par vienotu emigrācijas sistēmu," izdevumam teicis Sarkozī.

Pēc bijušā prezidenta domām, tas palīdzētu Eiropas Savienībai tikt galā ar praksi, kad ikvienam ārzemniekam atliek tikai vienreiz iekļūt kādā no Šengenas valstīm, bet pēc tam viņš mierīgi par savu dzīvesvietu var izvēlēties valsti, kas viņam piedāvā vislabāko sociālo pabalstu.

Tāpat Sarkozī izteicies, ka Berlīnei un Parīzei būtu daudz ciešāk jāsadarbojas ekonomikas jomā, un šiem mērķiem viņš rosina izveidot vienotu Francijas un Vācijas ekonomisko zonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!