Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptē šodien sākas prezidenta vēlēšanas, kurās gandrīz droši uzvarēs bijušais armijas komandieris Abdelfatahs as Sisi.

Balsošana ilgs divas dienas un noslēgsies otrdien.

Sisi vienīgais konkurents ir kreiso līderis Hamdīns Sabahi, kurš daudzkārt paudis bažas, ka Ēģipte atgriežas autoritārajā laikmetā, kāds jau tika pieredzēts ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka varas gados.

Ja Sisi uzvarēs vēlēšanās, viņš būs piektais prezidents no armijas rindām kopš 1952.gada, kad armijas apvērsuma rezultātā tika gāzta monarhija un izveidota republika.

Vienīgais izņēmums bija Ēģiptes pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Muhameds Mursi, kurš stājās prezidenta amatā 2012.gadā pēc tam, kad sacelšanās rezultātā tika gāzts Mubaraks.

Mursi, kurš pārstāvēja islāmistu kustību "Musulmaņu brālība", tika gāzts pērnā gada 3.jūlijā Sisi organizētā armijas apvērsuma rezultātā.

Mursi pārstāvēto Musulmaņu brālību, kas uzvarēja visās vēlēšanās pēc Mubaraka gāšanas 2011.gadā, armijas ieceltās varasiestādes pasludinājušas ārpus likuma.

2011.-2012.gada parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu un teju pusi vietu parlamenta apakšnamā saņēma Musulmaņu brālības politiskā spārna Brīvības un taisnīguma partijas vadītais bloks. Tiesa vēlēšanas vēlāk atzina par "antikonstitucionālām", un parlaments tika izformēts.

Politologi prognozē, ka pēc Sisi gaidāmās uzvaras vēlēšanās armija atgūs savu ietekmi Ēģiptes politikā, kur jau tagad dominē vairāk nekā Mubaraka gados.

Mubaraks bija panācis saprašanos ar armiju, sargājot tās ekonomiskās intereses un atvēlot tai administratīvu lomu. Tomēr politikas galvenās vadlīnijas armija neietekmēja, norādīja Kairas Universitātes profesors Ahmeds Abds Rabo.

Taču armijas ietekme bija ievērojama. "Tādēļ neviens nevarēja gāzt Mubaraku, izņemot armiju, un tā situācija tika atkārtota ar citiem nosacījumiem Mursi lietā," uzskata Rabo.

Analītiķi uzskata, ka pēc Mubaraka gāšanas armija noslēdza sava veida aliansi ar tolaik ietekmīgo Musulmaņu brālību, bet vēlāk izmantoja iespēju, ko piedāvāja plašā opozīcijas kustība pret islāmistiem, lai gāztu Mursi.

Sisi, kurš politikā bija maz zināma persona, līdz Mursi viņu iecēla par aizsardzības ministru, uzgrieza muguru savam prezidentam un kļuva par varoni miljoniem cilvēku, kuri protestēja pret Mursi un pārmeta islāmistiem varas monopolizēšanu.

Martā armija paziņoja, ka atbalsta Sisi kandidēšanu prezidenta vēlēšanās, piebilstot, ka viņš ir tik populārs, ka tas kļuvis par pienākumu.

Drīz pēc tam Sisi, uzstājoties ar uzrunu televīzijā, paziņoja, ka aiziet no armijas, lai kandidētu prezidenta vēlēšanās.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!