Foto: AP/Scanpix

Promaskavisko separātistu kaujinieki, kas bija sagrābuši Doņeckas lidostas termināli, praktiski pilnībā ir iznīcināti, pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku preses pārstāvis Oleksijs Dmitraškovskis.

"Kaujinieki, kas atradās terminālī, praktiski pilnībā ir iznīcināti," viņš sacīja.

Pirmdien operācijas gaitā kaujinieki vairākkārt vērsušies pie Ukrainas valdības pretterorisma operācijas vadības ar "lūgumu vienoties".

"Personīgi "Abvērs" (kaujinieki komandiera "Strēlnieka" labā roka Sergejs Zdriļuks) vairākas reizes vērsās un centās vienoties par glābšanu un Doņeckas pamešanu," norādīja preses pārstāvis.

Patlaban nav ziņu, ka valdības spēku pusē būtu bojāgājušie, viņš sacīja.

Atbilstoši pašu kaujinieku informācijai kaujās nogalināti vairāk nekā 150 cilvēki, bet 300 ievainoti, sacīja Dmitraškovskis.

"Precīzi dati par bojāgājušo skaitu būs rītdien [otrdien], jo izmeklētāji rīt strādās šajā objektā," viņš norādīja.

Doņeckas lidosta atrodas Ukrainas valdības spēku kontrolē, apliecināja preses pārstāvis.

"Ja viņi vēlreiz mēģinās to sagrābt, tad saņems tādas pat zāles kā šodien," brīdināja Dmitraškovskis.

Pretterorisma operācijas informācijas nodaļas vadītājs Vladislavs Seļezņovs apliecināja, ka līdz pusnaktij Doņeckā ir apzināti visi objekti, kuros atrodas teroristi, un, ja kaujinieki nepadosies, pret tiem tiks vērsti triecieni no precīziem ieročiem.

Viņš arī atgādināja par nule kā notikušo Doņeckas lidostas sagrābšanu un atbrīvošanu.

"26.maijā plkst.4.30 kaujinieki Doņeckā sagrāba Prokofjeva lidostu. Tie bija kādi 200 cilvēki, to lielākā daļa - citu valstu pārstāvji. (..) Termināļa sagrābšana apdraudēja mierīgo iedzīvotāju dzīvību.

Šajā sakarībā, lai novērstu negatīvas sekas, pretterorisma operācijas vadība izvirzīja ultimātu par kapitulāciju. Tiem, kas bija gatavi nolikt ieročus, tika garantēta drošība," paskaidroja amatpersona.

"Plkst.16 sākās darbības, lai neitralizētu teroristus. Tika dots trieciens, pielietojot aviāciju. Kaujinieki, kas atradās termināļa telpās, tika pilnībā iznīcināti," norādīja Seļezņovs.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Svētdien Ukrainā notika prezidenta vēlēšanas, kurās uzvaru guvis uzņēmējs, miljardieris, viens no redzamākajiem Maidana protesta kustības atbalstītājiem Petro Porošenko.

Separātisti svētdien mēģināja izjaukt vēlēšanu gaitu Austrumukrainā, un vairāki separātistu komandieri paziņojuši, ka neatzīs Porošenko uzvaru un turpinās cīņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!