Austrāliešu astronomi izdarījuši negaidītu atklājumu – salīdzinoši netālu no Zemes (250 miljonu gaismas gadu attālumā) atklājuši jaunu, speciālistiem līdz šim nezināmu radiogalaktiku.

Kā vēsta resurss "Science Network", galaktiku zinātnieki saskatījuši fotogrāfijās, kas uzņemtas ar "Murchison Widefield Array" teleskopu, un nosaukuši to par NGC1534.

Kā pastāstījusi Starptautiskā radioastronomisko pētījumu centra (ISCAR) astronome Nataša Hārlija-Vokere, pats atklājums gan veikts pagājušā gada nogalē, taču plašākai sabiedrībai par to tiek vēstīts tikai tagad.

Pati galaktika, pēc zinātnieku domām, gan ir ļoti sena - tā formējusies aptuveni miljarda gadu laikā pēc Lielā sprādziena un tādējādi ir viena no senākajām galaktikām visumā.

Iepriekš astronomi to nav pamanījuši, jo NGC1534 aizsegusi cita - daudz masīvāka - galaktika.

Neraugoties uz savu vecumu, NGC1534 ir saglabājusi savas sākotnējās īpašības, jo nekad nav sadūrusies ar citām galaktikām. Tajā joprojām vērojami zvaigžņu veidošanās procesi, tomēr melnais caurums tās centrā nav aktīvs. Tā ir visai neparasta parādība, tāpēc zinātnieki centīsies noskaidrot tās cēloni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!