Foto: AP/Scanpix
Francija ir teroristu uzbrukumu visvairāk skartā valsts Eiropā, teikts trešdien publiskotajā Eiropas Policijas biroja ("Europol") ziņojumā par teroristu aktivitātēm 2013. gadā - no visiem teroristu uzbrukumiem, kas pagājušā gadā notikuši Eiropā, vislielākā daļa notikusi Francijā.

Francijā 2013. gadā notikuši 63 teroristu uzbrukumi, kuros gājuši bojā trīs cilvēki. Saistībā ar terorismu veikti 225 aresti.

Kopumā Eiropā aizvadītajā gadā teroraktos dzīvību zaudējuši septiņi cilvēki - trīs kurdu sievietes Parīzē, britu karavīrs Londonā, gados vecs musulmanis Lielbritānijā un divi galēji labējās ekstrēmistu grupas locekļi Atēnās.

"Europol" ziņojumā secināts, ka terorisms turpina apdraudēt Eiropas Savienības (ES) intereses un pilsoņu drošību.

"Lai tas būtu labā vai kreisā spārna ekstrēmisms, separātisms vai reliģiski motivēts [teror]akts, mums nepieciešams pastiprināt mūsu darbu, lai atbildētu uz radikalizācijas draudiem," norādīja ES iekšlietu komisāre Sesīlija Malmstrēma.

"Radikalizācija, kas noved pie vardarbīga terorisma, ir pakāpenisks process un nenotiek vienas nakts laikā. Laikos, kad populistu kustības un ksenofobiski spārni vēzējas pāri Eiropai, svarīgāk nekā jebkad ir paturēt to prātā," viņa piebilda. Kopumā Eiropā aizvadītajā gadā notikuši 152 terorakti. Otrajā vietā aiz Francijas ierindojusies Lielbritānija ar 35 šādiem incidentiem, bet trešajā vietā Spānija ar 33 gadījumiem. Kopumā Eiropā saistībā ar terorismu veikti 525 aresti, tostarp 99 Spānijā un 77 Lielbritānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!