Foto: Kadrs no video

Svētdien visā pasaulē atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, kura ar vērienu nosvinēta arī Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā.

Simtiem bērnu krāsainā apģērbā izklaides parkā Phenjanā dziedāja, dejoja, un piedalījās jautrās veiklības stafetēs un dažādās sacensībās. Pasākumā piedalījās amatpersonas, diplomāti un citi ārvalstu viesi, ziņo laikraksts "The Washington Post".


Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir šeit.

Daudzi eksperti uzskata, ka šādi pasākumi ir domāti Ziemeļkorejas kā pārtikušas un laimīgas valsts tēla veidošanai, kas nesaskan ar skarbo realitāti – miljoniem cilvēku dzīvo dziļā nabadzībā un pārtiek no trūcīga uztura, bet valstī darbojas soda nometņu tīkls.

Phenjanā, kas kalpo kā paraugpilsēta propagandas mērķiem, ilustrējot komunistiskās sistēmas "sasniegumus", dzīvo "augstākais" slānis, kas veido pavisam nelielu daļu no vairāk nekā 20 miljoniem iedzīvotāju. Tikmēr citiem bez īpašas atļaujas vispār nav atļauts iebraukt Phenjanā vai ceļot pa valsti.

Ilgu laiku komunistiskās valsts ekonomiku ar finansējumu atbalstīja Padomju Savienība. Pēc PSRS sabrukuma Ziemeļkoreja palika bez saviem atbalstītājiem un valsts ekonomika piedzīvoja milzīgu krahu un tam sekojošu badu deviņdesmito gadu sākumā, ko propagandas nolūkos nodēvēja par "Grūto maršu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!