Foto: AFP/Scanpix
ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija pirmdien paziņoja, ka tā plāno sadarboties ar palestīniešu jauno nacionālās vienotības valdību un to finansēt.

Pirmajā paziņojumā pēc vienotības valdības izveidošanas ASV Valsts departaments norādīja, ka jaunais palestīniešu pašpārvaldes ministru kabinets ir tehnokrātu valdība un ka Vašingtona vēlas ar to sadarboties.

"Patlaban šķiet, ka [palestīniešu pašpārvaldes] prezidents [Mahmuds] Abass ir izveidojis tehnisku pārejas valdību, kurā nav iekļauti ar kustību "Hamas" saistīti ministri," preses brīfingā sacīja Valsts departamenta preses sekretāre Džena Psaki.

"Balstoties tajā, ko mēs patlaban zinām, mēs grasāmies strādāt ar šo valdību; vienlaikus mēs rūpīgi sekosim, lai garantētu, ka tiek ievēroti principi, kurus prezidents Abass šodien vairākkārt atkārtoja," sacīja preses pārstāve.

Vaicāta, vai šāda pozīcija nozīmē, ka palestīniešu pašpārvalde turpinās saņemt ASV palīdzību, Psaki sacīja: "Jā, tas to nozīmē, bet mēs turpināsim izvērtēt jaunās valdības sastāvu un politiku un atbilstoši koriģēsim mūsu pieeju."

Izraēla jau paudusi savu nepatiku saistībā ar šo lēmumu, tam kritiku izteikuši arī daži ASV likumdevēji. Telaviva jauno palestīniešu valdību solījusi boikotēt.

Atbilstoši likumam gūt labumu no ASV palīdzības nedrīkst nedz "Hamas", nedz "teritorijas, kas faktiski atrodas "Hamas" kontrolē, koalīcijas valdība, kurā piedalās "Hamas", vai arī kas ir izveidota, noslēdzot līgumu ar "Hamas", vai arī kurā "Hamas" ir pārmērīga ietekme".

Prezidents Abass pirmdien pieņēma jaunās palestīniešu vienotības valdības ministru zvērestus.

23. aprīlī Abasa pārstāvētā, salīdzinoši mērenā kustība "Fatah" un radikālā "Hamas" parakstīja vienošanos par palestīniešu iekšējās sašķeltības pārvarēšanu un nacionālās vienotības valdības izveidošanu piecu nedēļu laikā.

Tehniskajai valdībai ir specifiska misija sagatavot vispārējās vēlēšanas, kurām būtu jānotiek sešu mēnešu laikā.

Kopš 2006. gada janvārī palestīniešu parlamenta vēlēšanās uzvarēja "Hamas", tās attiecības ar vēlēšanās zaudējušo grupējumu "Fatah" bijušas saspīlētas, spriedzei dažkārt pāraugot bruņotās sadursmēs. Līdz šim palestīniešu teritorijās pastāvēja faktiska divvaldība - Gazas joslu kontrolēja "Hamas" valdība, bet Rietumkrastu - Abasa izveidotais ministru kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!