Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlabošanai nepieciešamie darbi.

VUGD "Stūra mājā" bija konstatējis ugunsdrošības bīstamības un prasīja tās novērst līdz 7.maijam, pretējā gadījumā draudēja ekspozīcijas slēgšana apmeklētājiem. Nama apsaimniekotāji - VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) - lūdza darbu veikšanu pagarināt par diviem gadiem, un VUGD šo lūgumu ir apmierinājis.

Kā informēja VNĪ, 3. maijā saņemts VUGD lēmums par "Stūra mājas" neatliekamo darbu veikšanas termiņu pagarinājumu līdz 2026. gada 7. maijam, līdz ar to Latvijas Okupācijas muzejam (LOM) tiek nodrošināta nepatraukta darbība.

"Esam saņēmuši apstiprinājumu neatliekamo darbu veikšanas termiņa pagarinājumam, kas nozīmē, ka varam nodrošināt LOM nepārtrauktu darbību neatliekamo darbu veikšanas laikā arī pēc šī gada 7.maija. Tuvākajā laikā tiks izsludināts iepirkums nepieciešamajiem projektēšanas un būvniecības darbiem, lai jau pēc iespējas ātrāk varam sakārtot ēkas elektroinstalāciju," pauž VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

VNĪ aprīlī uzsāka neatliekos darbus, kas saistīti ar ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas demontāžu un jaunas sistēmas izbūvi visā "Stūra mājas" ēkā. Patlaban ir pabeigta ugunsdrošo konstrukciju aizdarināšana ar blīvējošiem, dūmu necaurlaidīgiem materiāliem, kā arī šobrīd tiek demontēta neekspluatējamā elektroinstalācija. Pēc VUGD inspektores norādījumiem tiek izvērtēta būvkonstrukciju nestspēja. Šobrīd tiek demontēta neekspluatējamā elektroinstalācija.

Tuvākajā laikā tiks izsludināts iepirkums projektēšanas un būvniecības darbiem esošās ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas demontāžas un jaunas sistēmas izbūves darbiem visā ēkā, kā arī ugunsdzēsības ūdensvada un aprīkojuma demontāžas un jaunas sistēmas un sūkņu stacijas izbūvei. Kā minēts iepriekš, darbi tiek veikti izmantojot finanšu resursus, kuri pēcāk tiks atgūti no ēkas atsavināšanas ieņēmumiem.

Paralēli tam, VNĪ un LOM pārskata nepieciešamās platības muzeja turpmākajam darbam un tiek veiktas nepieciešamās korekcijas muzeja telpu nomas līgumā. Nomas līgums un ieraksts zemes grāmatā uz 30 gadiem garantēs LOM darbību uz noteikto periodu, neatkarīgi no ēkas statusa.

VNĪ norāda, ka ievērojamu kapitālsabiedrības un valsts līdzekļu investēšana ēkas atjaunošanā, kuras saturiskais piepildījums un nākotnes attīstības iespējas nav skaidri definētas, neatbilst atbildīgai līdzekļu izmantošanai, kā to nosaka publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums. Līdz šim "Stūra mājā" atjaunošanas vai attīstīšanas projekti nav tikuši realizēti, jo nav bijusi skaidri definēta īpašuma nepieciešamība valsts funkciju nodrošināšanai.

Ņemot vērā, ka 92% no telpām nav pieprasījums valsts funkciju veikšanai, "Stūra māja", pazīstama arī kā Tetera nams, pēc šī gada 26.marta Ministru kabineta sēdes lēmuma tiek virzīta atsavināšanai un paralēli tam tiks nodrošināta LOM nepārtraukta darbība.

LETA jau rakstīja, ka valdība konceptuāli kā variantu atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) informatīvajā ziņojumā iekļauto scenāriju, kas paredz Tetera nama jeb "Stūra mājas" virzīšanu uz atsavināšanu un pārdošanu atklātā izsolē.

Ministri pauda cerību, ka valdības lēmums par "Stūra māja" atsavināšanu ļaus izvairīties no LOM ekspozīcijas slēgšanas. Lai veiktu ārkārtas darbus un izveidotu signalizāciju, bija nepieciešams finansējums. Tagad VNĪ ieguldīs savus līdzekļus, kurus pēc tam uzņēmums cer atgūt "Stūra mājas" atsavināšanas procesā.

"Stūra māja" ir septiņu stāvu mūra ēka ar veikala telpām pirmajā stāvā, kas celta 1912.gadā pēc arhitekta Aleksandra Vanaga izstrādāta projekta. Laika posmā no 1944.gada līdz 1991.gadam "Stūra mājā" atradās Latvijas PSR Valsts drošības komiteja.

KM akcentē, ka ēka ir unikāls objekts, kurā saglabājies plašs liecību klāsts par PSRS okupācijas politiskajām represijām un izdarītajiem noziegumiem pret cilvēci. KM arīdzan norāda, ka Latvijas tautas apziņā "Stūra māja" saistās ar cilvēku ieslodzīšanu, mocīšanu, nogalināšanu un morālu pazemošanu.

"Latvijā nav otra šāda veida objekta, kas jau pašreizējā veidolā kalpo par vēstījumu nākamajām paaudzēm un brīdinājumu, lai šādi noziegumi neatkārtotos. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas "Stūra mājā" līdz 2008.gadam darbojās Latvijas Iekšlietu ministrijas padotības iestāde Valsts policija," pausts informatīvajā ziņojumā.

Savukārt 2009.gadā ar KM rīkojumu "Stūra māju" atzina par valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietu "Komunistiskā režīma represīvo iestāžu darbības vieta - "Stūra māja"", vienlaikus definējot saglabājamās vērtības ēkas pirmajā stāvā un pagrabstāvā.

Informatīvajā ziņojumā uzsvērts, ka, neskatoties uz dažādiem potenciālajiem īpašuma attīstības variantiem, piemēram, pielāgot "Stūra māju" valsts budžeta iestāžu vajadzībām, uzrunājot komercsektoru un Rīgas valstspilsētas pašvaldību par iespējamajiem ēkas attīstības scenārijiem, ko VNĪ ir piedāvājis no 2014.gada, "Stūra mājas" neiznomātajai platībai nav izdevies atrast piemērotu pielietojumu, kas sniegtu tai jaunu un piepildītu saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!