Foto: PantherMedia/Scanpix
Separātistu gūstā Ukrainā joprojām atrodas aptuveni 90 Doņeckas un Makejevkas bērn namu bērnu, kuri ir vecumā līdz četriem gadiem. Sestdienas, 26.jūlija, pievakarē 60 bērni no Luhanskas internāta nolaupījuši 60 bērnus, lai tos nogādātu Krievijā.

Izdevums „Ukrainskaja Pravda", atsaucoties uz Ārlietu ministrijas paziņojumu, sestdien vēsta, ka Luhanskas tautas republikas separātisti sestdien pievakarē no pilsētas internāta nolaupījuši 60 bērnus bāreņus.

Ministrijas paziņojumā teikts, ka bērnus, kam nepieciešama pastāvīga medicīniska uzraudzība, bez dokumentiem, kas atļautu viņu aizvešanu, divos autobusos mēģina izvest uz Krieviju.

Internāta galveno ārstu teroristi saņēmuši par ķīlnieku.

Ukrainas Ārlietu ministrija nekavējoties iesniegusi notu Krievijas Federācijai, kategoriski pieprasot nepieļaut nelikumīgu bērnu izvešanu no valsts un nogādāšanu Krievijā.

Informācija par notikušo sniegta arī starptautiskajām organizācijām.

„Aicinām starptautisko sabiedrību pielikt pūles, tostarp, vienoties par papildus spiedienu uz Krieviju, lai piespiestu separātistus nekavējoties atbrīvot ukraiņu bērnus - bāreņus un nepadarīt viņus par savas antiukrainas histērijas ķīlniekiem," teikts Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā. 

Iepriekš vēstīts, ka kopumā separātistu gūstā atrodas 90 bērni. 

Viņi 
jau bija sagatavoti tam, lai tos no bērnunamiem separātistu ieņemtajās teritorijās aizvestu, bet bruņoti bataljona „Vostok" pārstāvji viņus aizliedza izvest no bērnunamiem.

Šobrīd 90 bērni - bāreņi atrodas separātistu gūstā. Kā vēsta UNIAN, par to ziņojuši aktīvisti, kuri nodarbojas ar bērnu izvešanu no antiteroristiskās operācijas zonā esošajām teritorijām, kā arī Doņeckas administrācijai pietuvināti avoti.

Šobrīd 50 bērni no vietējiem bērnunamiem joprojām atrodas nebūt ne drošajā Doņeckā. Tāpat Makejevkā 40 bērni - bāreņi, kam liegta vecāku aprūpe un ko dzemdējušas mātes, kas bijušas inficētas ar HIV, palikuši kā ķīlnieki antiteroristiskās operācijas norises zonā.

Bērnunamu darbinieki, kā arī mediķi un brīvprātīgie, un arī Makejevkas un Doņeckas iedzīvotāji cer, ka šie gūstā esošie bērni nekļūs par „dzīvu vairogu" separātistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!