Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko intervijā BBC raidījumam "HARDTalk" paziņojis, ka negatavojas novirzīt Ukrainas karaspēku no ieņemtajām pozīcijām.

"Esmu gatavs cīnīties par savu valsti un pat nomirt par to. Es jums varu apliecināt, ka tāpat domā lielākā daļa Ukrainas iedzīvotāju," sacījis Porošenko.

Atbildot uz vadītāja Stīvena Sakura jautājumu, vai Ukrainas vadība gatava atbilstoši "Putina plānam" novirzīt karaspēku no ieņemtajām pozīcijām, viņš atzīmējis: "Mēs nevaram teikt, ka mēs atstāsim šīs teritorijas, jo runa ir par mūsu teritorijām. Nekādā gadījumā runa nav par teritoriālās vienotības vai manas valsts nepieskaramības pārkāpšanu."

Viņš sacījis, ka Ukrainai nepieciešams bruņojums nevis karam, bet aizsardzībai. "Jums jāsaprot, ka tas tiek darīts ne jau tāpēc, lai mēs varētu uzvarēt konkrētajā karā, bet gan tāpēc, lai mēs varētu izveidot eiropeisku drošības sistēmu," norādījis prezidents.

Porošenko piebildis, ka, nokļūstot prezidenta amatā, separātisti Donbasā ieņēmuši daudz plašākas teritorijas nekā šobrīd. "Šobrīd viņu kontrolētās teritorijas ir sarukušas aptuveni par divām trešdaļām. Tas ir nepārprotams Ukrainas Bruņoto spēku panākums," norādījis prezidents.

Vienlaikus viņš sacījis, ka viņš dara visu iespējamo, lai valstī sāktos miers: "Es daru visu iespējamo, lai apturētu karu, lai apturētu civiliedzīvotāju un Ukrainas karavīru masu slepkavības."

Jau vēstīts, ka Ukrainas valdība un prokrieviskie separātisti piektdien, 5.septembrī, Minskā parakstījuši vienošanos par pamieru, kas jau stājies spēkā. Separātisti jau apgalvo, ka pamiers ir pārkāpts.

Savukārt prezidenta Porošenko sieva Marina apstiprinājusi, ka dēls Aleksejs karo Ukrainas austrumos.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!