Foto: AFP/Scanpix

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu trešdien nosodījis Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu pret obligātajiem reliģiju kursiem Turcijas valsts skolās.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa Strasbūrā otrdien nolēma, ka obligātie reliģiju kursi Turcijas valsts skolās pārkāpj vecāku tiesības izvēlēties saviem bērniem izglītību saskaņā ar savu reliģiju un citiem uzskatiem.

Tiesa aicināja Turciju nekavējoties reformēt savu skolu mācību programmu.

Davutoglu tiesas lēmumu nosodīja, uzsverot, ka obligātie reliģiju kursi ir nepieciešams instruments cīņā pret radikālo islāmu.

"Ja netiek mācīta kārtīga reliģija, tas rada neveselīgu un nepareizu reliģisko informāciju, kas noved pie radikalizācijas, kas redzama mūsu kaimiņvalstīs," norādīja Davutoglu.

Viņš noraidīja apgalvojumus, ka viņa valdība izmanto reliģiju kursus, lai ietekmētu bērnus, kuru vecāki nepraktizē Turcijā dominējošo sunnītu islāmu.

"Daudzās valstīs reliģijas un ētikas stundās skolēni pat tiek vesti uz baznīcu. Mums ir neiespējami to ignorēt," norādīja Davutoglu.

"Tāpat kā man būtu jāzina par marksismu, neskatoties uz faktu, ka es neesmu marksists, nepieciešams, lai ateistiem būtu zināšanas par reliģiju kultūru," viņš piebilda.

Tomēr Ankara izskatīs Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmumu, norādīja premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!