Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lietuvas kuģis "Jūru vilkas" zvejas laikā nav šķērsojis Krievijas robežu un aizturēšanas brīdī atradies starptautiskajos ūdeņos, atsaucoties uz Lietuvas Lauksaimniecības ministrijas paziņojumu, vēsta portāls "Delfi.lt".

Saskaņā ar ministrijas informāciju par to liecina 17. un 18. septembra satelītsistēmas dati.

"Šī ir bezprecedenta situācija. Mēs pārbaudījām pieejamos zvejas žurnāla un satelīta sistēmas datus: "Jūru vilkas" zvejas laikā nešķērsoja robežu un nepārkāpa likumus. Kuģis ar spēku tika nogādāts Murmanskas ostā (...). "Jūru vilkas" bija starptautiskajos ūdeņos, tāpēc Krievijas amatpersonām bija jāinformē starptautiskās organizācijas un Lietuvas iestādes," "Delfi.lt" citē ministrijas paziņojumu.

Krievijas amatpersonas ir pārkāpušas aizturēšanas procedūru, norāda ministrija. Ja ir aizdomas par robežas pārkāpšanu, inspektoriem ir tiesības pārbaudīt kuģi, taču tā nedrīkst būt bruņota pārbaude, skaidrots paziņojumā. Tomēr "Jūru vilkas" gadījumā uz kuģa uzkāpušas bruņotas personas un tas ar varu nogādāts Murmanskas ostā.

Ministrija jau vērsusies Ziemeļatlantijas zvejniecības komisijā (NEAFC), lai veiktu papildu informācijas pārbaudi.

Pagaidām satelītu sistēmas fiksējušas tikai vienu gadījumu, kad lietuviešu kuģis šķērsojis Krievijas robežu. Tas noticis 8. septembrī, kad kuģis Krievijas ekonomiskajā zonā atradies stundu, bet par šo gadījumu Krievija pretenzijas nav izvirzījusi.

Zvejas kuģiem ir tiesības šķērsot valstu īpašo ekonomisko zonu robežas, ja tie neveic zveju un tas darīts, lai izvairītos no sliktiem laikapstākļiem, dotos no vienas zvejniecības zonas uz citu, atgrieztos ostā un citos gadījumos, norāda ministrija.

Vēstīts, ka Lietuvas zvejas kuģi "Jūru vilkas" pagājušajā nedēļā Barenca jūrā 700 kilometrus no Murmanskas aizturēja Krievijas robežsargi. Krievijas puse norādīja, ka kuģis iebraucis Krievijas ekonomiskajā zonā un nodarbojies ar nelikumīgu krabju zveju.

Šis nav vienīgais pēdējā laika incidents starp Krieviju un Baltijas valstīm. 5. septembrī Krievijas drošībnieki nolaupīja un uz Krieviju aizveda Igaunijas Drošības policijas darbinieku.

Ārpolitikas eksperts Andris Sprūds prognozē, ka arī Latvija neizbēgami saņems savu "pātagas devu" no Krievijas.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!