Foto: RIA Novosti/Scanpix

Baltkrievijas Valsts drošības komitejas darbinieki (VDK) uzreiz pēc 2016. gada futbola čempionāta atlases turnīra spēlēs starp Baltkrievijas un Ukrainas komandām ceturtdien Barisavā aizturējusi vairāk nekā 100 futbola līdzjutējus, vēsta telekanāls "Dožģ".

Kā pieļauj vietējie mediji, līdzjutēju aizturēšana varētu būt saistīta ar to, ka viņi dziedājuši Ukrainas konflikta laikā popularitāti guvušu necenzētu dziesmu par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Spēles laikā, kurā Baltkrievija ar 0:2 piekāpās Ukrainai, abu pušu līdzjutēji skandinājuši saukli "Slava Ukrainai" un ,"Lai dzīvo Baltkrievija". Pēc tam fani kopīgi sākuši dziedāt dziesmu, kurā Krievijas prezidents nosaukts nepieklājīgā vārdā.

Spēles laikā likumsargi nav iejaukušies, aizturēšana notikusi jau ārpus stadiona. Pavisam aizturēti vairāk nekā 100 cilvēki, pārsvarā Ukrainas pilsoņi. 10. oktobrī aizturēto lietas izskatīs tiesā. Paredzams, ka ukraiņu līdzjutējus sodīs ar naudassodu un izraidīšanas no valsts, tāpat nav izslēgts, ka kādam varētu piespriest 15 diennakšu arestu, ziņo "Dožģ".

Piektdien mediji ziņo, ka tiesā lemts par 12 ukraiņu līdzjutējiem. Pieciem no tiem piespriests piecu dienu ieslodzījums, bet vienam - 10 dienas. Četriem futbola faniem piespriests 90 - 140 (71 - 110 eiro) dolāru liels naudassods, bet vēl trīs atbrīvoti bez soda.

Paši līdzjutēji portālam "Pressball.by" atklāja, ka viņi aizturēti nevis par rupjās dziesmas izpildīšanu, bet gan apģērba dēļ - viņi bijuši gērbti Baltkrievijā neatļautā balta-sarkana-balta karoga krāsās, uz kuriem bija rakstīts "Slava Ukraine!" un "Žive Belarus!", vēsta aģentūra LETA.

Rupjā dziesma par Vladimiru Putinu parādījusies un strauji populāra kļuvusi Krievijas un Ukrainas konflikta laikā. Interneta vietnē "YouTube" atrodams liels daudzums ierakstu, kur redzams, ka šo dziesmu dažādās apdarēs izpilda ne vien futbola fani, bet dažādu pasākumu dalībnieki un mūziķi, kā arī to uzmontē filmu kadriem.

Brīdinājums, video dzirdama aizskaroša leksika ukraiņu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!