Foto: DELFI

Kazahstānā bloķēta piekļuve pirms nepilnām divām nedēļām atklātajai ziņu vietnei "Meduza.io", ko Latvijā reģistrējuši bijušie portāla "Lenta.ru" žurnālisti, kurus neapmierina Kremļa politika, ceturtdien vēsta radio "Brīvā Eiropa".

Kazahstānas varasiestādes lēmumu liegt piekļuvi vietnei pamato ar to, ka tajā bijis publicēts raksts, kas "vairo etniskās nesaskaņas un apdraud Kazahstānas teritoriālo integritāti".

Raksts ar nosaukumu "Ustjkamenogorskas Tautas Republika. Vai vietējie ir gatavi pieklājīgajiem zaļajiem cilvēciņiem" stāsta par etniskajiem krieviem, kuri dzīvo šajā Kazahstānas pilsētā - plašāk pazīstamā kā Eskemena.

Ar "zaļajiem cilvēciņiem" rakstā domāti ārzemēs izvietoti Krievijas karavīri bez atpazīšanas zīmēm, kā tas ir noticis kādreiz Gruzijā un tagad Ukrainā. Vietne "Meduza.io" Kazahstānā būs bloķēta līdz vietējā tiesa sniegs savu lēmumu šajā lietā.

Jau vēstīts, ka ietekmīgu Krievijas žurnālistu grupa nolēma tieši Rīgā glābties no viņu dzimtenē valdošās cenzūras, saņemot Latvijas masu informācijas līdzekļa reģistrācijas apliecību. Vietne "Meduza.io" atklāta 20. oktobrī.

Kā norāda britu raidsabiedrība BBC, viens no galvenajiem projekta finansētājiem ir kādreizējais Krievijas naftas magnāts Mihails Hodorkovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!