Foto: AFP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmās Latīņamerikas islāma līderu konferences noslēgumā paziņoja, ka Amerikas kontinentu atklājis nevis Kristofors Kolumbs, bet gan musulmaņu jūrnieki, vēsta "Al Jazeera".

Pēc Turcijas prezidenta vārdiem, daļa Latīņamerikas iedzīvotāju jau vairāk nekā astoņus gadsimtus pārzina musulmaņu kultūru. "Kontakta pirmsākumi starp Latīņameriku un islāmu sākas vēl 12. gadsimtā. Musulmaņi atklāja Ameriku 1178. gadā, nevis Kristofors Kolumbs," sacīja prezidents.

Erdogans norādīja, ka spāņu jūrasbraucējs savā dienasgrāmatā atzīmēja savu atradumu – mošeju Kubā. Prezidents piebilda, ka Turcija ir gatava finansēt jaunas mošejas būvēšanu, ja vietējās varasiestādes neiebilst.

Kā zināms, oficiālais Jaunās Pasaules atklāšanas datums ir 1492. gada 12. oktobris, kad četras ekspedīcijas, kuras vadīja spāņu jūrasbraucējs Kristofors Kolumbs, devās ceļojumā, lai atrastu īsāko ceļu tirdzniecībai uz Indiju.

1996. gadā Jusefs Mruehs publicēja rakstu, kurā, atsaucoties uz spāņu jūrasbraucēja dienasgrāmatām, paziņoja, ka tagadējā Kubas teritorijā līdz spāņu ekspedīcijas ierašanās bija uzcelta mošeja. Taču šis raksts tiek kritizēts par vairākiem pretrunīgi vērtētiem faktiem un neprecizitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!