Ukrainas armija savām vajadzībām sākusi izmantot pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados Padomju Savienībā ražotos bezpilota lidaparātus "Tupoļev". Viena tāda lidaparāta palaišana parādīta Ukrainas armijas izplatītā video.

Ierakstā redzams, kā tiek sagatavots un palaists nu jau desmitgadēm vecais lidaparāts. Spriežot pēc video, tas ir Tu-141 vai Tu-143 modelis. Karavīrs ierakstā stāsta, ka šie lidaparāti praktiski nav notriecami, ja vien nav zināms to lidojuma maršruts un laiks.

Par plāniem atsākt izmantot dažāda vieda novecojušas aviācijas tehnoloģijas Ukrainas Aizsardzības ministrija paziņoja jau jūnijā, raksta vietne "Medium.com".

Šie lidaparāti nav salīdzināmi ar mūsdienu modernajiem bezpilota lidaparātiem, piemēram, amerikāņu "Predator", kurš gaisā var pavadīt ilgu laiku un iznīcināt mērķus uz zemes. Tu-141 un Tu-143 ir paredzēti tikai izlūkošanai, tie nav bruņoti.

"Tupoļevs" ar savu jaudīgo reaktīvo dzinēju lielā ātrumā pārlido virs novērojamā mērķa līdz 6000 metru augstumā un uzņem fotoattēlus ar filmu kameru. Lidaparātu var aprīkot ar dažādiem citiem novērošanas līdzekļiem. Lai nosēstos, lidaparāts izmanto izpletni.

Augustā internetā publicētā video Ukrainas prokrieviskie kaujinieki apgalvo, ka ir notriekuši "Tupoļev" lidaparātu. Pēc ieraksta nav skaidrs, vai T-141 ir notriekts, vai pats nosēdies kādas kļūmes dēļ. Tāpat redzams, ka kaujinieki mēģina saprast, kas tas ir par aparātu, pieļaujot, ka tas ir kāds bīstams ierocis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!